Du är här

2017-05-30

Bolagen som hissas och dissas av proffsen

Olika former av rekommendationer signerade analytiker. Här är aktierna som gillas skarpt – och inte alls står högt i kurs.

Alla aktieintresserade uppskattar vissa bolag lite mer än andra. Det gäller inte minst för analytikerkåren. Dagens Industri har gjort en sammanställning, byggd på uppgifter från SME Direkt som samlat in resultatprognoser och köprekommendationer, gällande vilka aktier som anses vara bra alternativ samt mindre goda komplement.

Flera storbolag får svaga omdömen. Allra svagast är synen på klassiska Handelsbanken. Hela 13 analytiker har satt en säljrekommendation på storbanken. Sex analytiker är neutrala i sin rekommendationsåsikt medan endast en motsvarighet ser Handelsbanken som köpduglig.

– Den anses vara dyr i förhållande till de andra bankerna. Det har varit övervägande med säljrekar på den i två och ett halvt år ungefär. Men fondförvaltarna gillar den mer än analytikerna”, säger Jonas Olavi, allokeringschef på Alfred Berg, till tidningen.

De får också dåliga betyg – spelbolag bland favoriterna

Analytikerna är avogt inställda till flera storbolag. Välkända namn som Ericsson, SAS, Nibe, SKF, Swedish Match, Ica Gruppen, JM och Alfa Laval har betydligt fler sälj- och avvaktarekommendationer än sådana av köpkaraktär på sig, enligt Dagens Industri.

Något som går hem bättre i analytikernas arbetsstugor är spelbolag. Sju analytiker följer Evolution Gaming. Samtliga ger bolaget en köprekommendation. Sektorkollegorna Kindred Group och NetEnt får också imponerande lovord. Sju respektive sex analytiker har satt köp som rekommendation. En respektive två bevakare har en neutral syn.

Kappahl, Nobia, Systemair, Bravida, Opus Group, ÅF och Dometic är andra bolag som faller analytikerna i smaken sett ur ett rekommendationsperspektiv, uppger DI.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.