Aktiespararna

Bolagen som kan stiga 1 000 procent

Av David Flatbacke-Karlsson
13 augusti 20176 min lästid
Här är fyra aktier som kan stå inför sanslösa resor kursmässigt på börsen.

Som sparare vill du alltid få god avkastning på dina investeringar.

Det är allt annat än enkelt att hitta aktier som kan stiga med 1 000 procent på fem år.

Men här är fyra bolag kan komma att göra denna enorma resa framöver.

Fyra kandidater som kan lyckas

Många tillväxtbolag har levererat urstarkt på en högpresterande börs de senaste åren. Alla investerare drömmer om att hitta nästa case som lyckas bjuda på fyrsiffrig tillväxt kursmässigt sett ur ett perspektiv som sträcker sig fem år framåt.

Men att lyckas med sina riskabla chansningar eller att upptäcka en trend innan resten av marknaden gör det är inget som bara görs i en handvändning. Dagens Industris (http://www.di.se/nyheter/ulf-petersson-aktierna-som-kan-bli-nasta-1000-procentare/?forceScript=1&variantType=LARGE#receipt-page) analytiker Ulf Petersson har dock hittat fyra tänkbara aktier som har potential att klättra 1 000 procent de kommande fem åren.

Det handlar om spelbolaget Kambi Group, som avknoppades från Unibet (i dag Kindred), 2014, auktionssajten Lauritz, medicinteknikbolaget Braincool och starkt kritiserade annonssökbolaget Eniro.

LÄS MER: 10 aktier som står pall i oroliga tider (https://old.aktiespararna.se/nyheter/10-aktier-som-star-pall-i-oroliga-tider)

Det står hoppet till

Kambi har rasat med 40 procent det senaste året. Mycket tack vare att den tidigare positiva vinsttrenden brutits. Men här anses möjligheterna finnas för att vinsten kan öka igen redan från 2018 eftersom livesportsspelbranschen är en sådan på frammarsch.

För att växa med 1 000 procent behöver Kambi öka sitt börsvärde från 2 till 22 miljarder. En tuff utmaning, så klart, men Ulf Petersson pekar bland annat på att sektorkollegan Net Entertainment nu lyckats växa förbi sitt moderbolag Betsson.

Vinstvarningar och vd-byte har gett omtalade Lauritz en oerhört tuff start på börssejouren. Börsvärdet har sjunkit till 200 miljoner kronor. Hoppet står till att en ny verkställande direktör kan få ordning på verksamheten, få tillbaka tillväxten och lyckas dubbla vinsten de kommande åren.

Lauritz, med viktig e-handelsstatus, skulle kunna värderas till 20–25 gånger rörelsevinsten i framtiden. Något som skulle ge ett börsvärde på 2 miljarder kronor.

MISSA INTE: Aktierna som gillar dollarraset (https://old.aktiespararna.se/nyheter/aktierna-som-gillar-dollarraset)

Fullt möjligt att bli miljardbolag igen

Braincool, ett medicintekniskt bolag som sysslar med att ta fram, utveckla och sälja produkter för nedkylning av kroppsorgan som kan användas vid exempelvis hjärnskakning, stroke och hjärtinfarkter, rusade under fjolåret efter att ha fått godkännande i USA. Men sedan har aktien fallit markant. Försäljningen har inte tagit fart trots att produkten är färdig.

Braincool har tvingats till en nyemission och är i dagsläget värderat till omkring 152 miljoner kronor. Ulf Petersson är tydlig med att Braincool är ytterst oprövat, men ser även en chans till stor utveckling i och med att kapital är säkrat för ett år framöver. I hans ögon är bolaget betydligt mer attraktivt nu.

Få kan ha undgått Eniros framfart de senaste åren. Börsvärdet har fallit med smått otroliga 98 procent de senaste tre åren. Mycket av ledningens energi går åt till att komma överens med bolagets olika långivare. Processen går, om än i inte någon höghastighetsfart, framåt.

Ulf Petersson menar att en lösning skulle kunna lyfta aktiekursen och ge Eniro större möjligheter att navigera och hitta sin plats i den ständigt utvecklandes annons- och e-handelsvärlden. Vad händer om bolaget lyckas med det? Jo, då är det fullt möjligt att Eniro är ett miljardbolag inom fem år.

SE OCKSÅ: Exklusivt: Herre på börsens byggtäppa (https://old.aktiespararna.se/nyheter/exklusivt-herre-pa-borsens-byggtappa)

Var försiktig

Ulf Petersson är, precis som Aktiespararna, noga med att klargöra att denna typ av placeringar är ytterst riskabla. Aktiespararna rekommenderar sina medlemmar och andra investerare att följa organisationens sju gyllene regler (https://old.aktiespararna.se/utbildning/gyllene-regler) för att lyckas med sitt sparande långsiktigt.

Vid 14.30-tiden på eftermiddagen är Eniros aktie upp omkring hela 35 procent. En reaktion som Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg finner överdriven.

– Då ingenting fundamentalt har förändrats kan jag tycka att dagens kursreaktion är en aning överdriven. Även om Eniro-aktien varit väldigt pressad. Visst, marknaden består av överreaktioner på både upp- och nedsidan hela tiden, kanske Eniro-aktien tagit oförtjänt mycket stryk senaste tiden och att dagens reaktion därför inte är så märkvärdig. En akties värde kan alltid diskuteras. Dagens analys räckte uppenbarligen för ett sentimentsskifte och att köparna skulle våga kliva in igen. Men jag tycker inte att vi ska glömma bort att bolagets situation alltjämt är väldigt tuff och problemen många. Att aktien stiger över 30 procent på denna mindre analys tycker jag därför är en överreaktion, säger han.

Braincool, Lauritz och Kambi Groups aktier är upp cirka 16, 13 respektive 7 procent.Dela med dig