Aktiespararna

Bolagen som lär ha högst utdelning 2024

Av Elin Hanspers
9 november 20231 min lästid
Drygt hälften av OMXS30-bolagen väntas höja utdelningen.Foto: TT
Enligt analytikernas estimat kommer flera av storbankerna att höja sina utdelningar.

Hälften av OMXS30-bolagen väntas höja utdelningen nästa år. Det skriver Omni Ekonomi baserat på en genomgång av analytikernas estimat i Infront.

Särskilt banksektorn står ut, skriver Omni. Swedbank väntas höja med 56%, medan Handelsbanken väntas höja med 36% och Nordea med 21%. Får man tro analytikerna blir det dock dystrare besked från SEB där utdelningen väntas minska med 2%.

Högt på listan placerar sig även Evolution, Nibe och SKF, där utdelningen väntas höjas med 26, 23, respektive 21%.

Ingen utdelning från SBB

På motsatta sidan väntas Bolidens utdelning minska med 72%, till 7,35 kronor, efter att under 2023 ha höjt den totala utdelningen till 26,50 kronor per aktie, varav 15,00 kronor som ordinarie utdelning och en extra utdelning om 11,50 kronor.

SBB väntas slopa utdelningen helt, vilket innebär ett tapp på 100%. Även Sinch och Electrolux väntas fortsätta med slopad utdelning.

Banker har högst direktavkastning

Nordea toppar listan över den högsta direktavkastningen baserat på utdelningsprognoserna, med hela 9,7%, följt av Swedbank, med 8,5% och Tele 2, med 8,3%.

LÄS MER: Storbankernas utdelningar passerar 100 miljarder

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig