Aktiespararna

Bolaget vinstvarnar – aktien rasar

Av Nyhetsbyrån Direkt
21 november 20172 min lästid

Raysearch Laboratories vinstvarnar för det tredje kvartalet som ser ut att bli svagare än vad bolaget har förväntat sig.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Nettoomsättningen för tredje kvartalet förväntas sjunka till 112 miljoner kronor (126) med ett rörelseresultat om 1 miljoner kronor (38).

Kassaflödet bedöms uppgå till -1 miljoner kronor (-4).

Resultatet har enligt Raysearch huvudsakligen påverkats av tre faktorer. Den första är svag orderingång i Europa, där flera stora offentliga upphandlingar har blivit försenade.

Den andra faktorn är fortsatt försvagning av den amerikanska dollarn, där bolagets intäkter har minskat som en konsekvens av en svagare amerikanska dollar, vilket även har orsakat negativa omräkningseffekter för balansräkningsposter.

Som tredje faktor anger Raysearch ökade kostnader, där bolaget hittills i år, som en medveten satsning, har ökat antalet medarbetare inom den globala marknadsorganisationen och inom forskning och utveckling med cirka 50 procent, vilket ännu inte har genererat ökad orderingång.

"Vi befinner oss på en marknad med ojämna orderflöden. Vi känner oss trygga i vår långsiktiga strategi, gör stora investeringar i våra försäljnings- och utvecklingsorganisationer, och driver verksamheten framåt med full kraft", säger vd Johan Löf.

Siffrorna för tredje kvartalet är preliminära. Den fullständiga rapporten släpps den 22 november, i linje med tidigare tidsplan.

Aktien faller

Raysearch aktie tappar betänkligt efter att nyheten offentliggjorts. Vid 13.20-tiden är ned nära 12 procent i onsdagshandeln.Dela med dig