Aktiespararna

Rapportmiss från Boliden

Av Finwire/Redaktionen
23 april 20242 min lästid
Boliden redovisar rapport för första kvartalet.
Gruvbolaget Boliden redovisar en omsättning som var lägre än väntat under första kvartalet. Det underliggande rörelseresultatet var också lägre än väntat.

"Vår produktion under första kvartalet var något mer utmanande än under vanliga vintermånader. Utöver extremt svåra väderförhållanden i januari så påverkades vi även av politiska strejker i Finland. Trots dessa utmaningar kunde vi upprätthålla produktionen på ett bra sätt", säger Mikael Staffas, vd och koncernchef.

Omsättningen sjönk 7,4 procent till 18 481 miljoner kronor (19 962). Utfallet kan jämföras med Bloomberg analytikerkonsensus som låg på 19 308.

Rörelseresultatet blev 1 615 miljoner kronor (3 405), väntat rörelseresultat var 1 385.

Justerat rörelseresultat uppgick till 1 212 miljoner kronor (3 020), väntat var 1 476.

Politiska strejker i Finland bedöms ha påverkat rörelseresultatet med -400 miljoner kronor (0).
Vidare bedöms extrema vinterförhållanden i januari ha påverkat rörelseresultatet med -100 miljoner kronor.

Lägre halter bedöms ha påverkat rörelseresultatet med -165 miljoner kronor.

Vd om framtiden

"Framöver under våren strävar vi naturligtvis efter stabilitet i verksamheten samtidigt som vi har ett starkt fokus på de pågående investeringarna i Aitik, Bolidenområdet, Odda och Rönnskär. I början av april så var räddningsplanen för Tara uppe för förhandling och vi hoppas att alla inblandade kan enas om en hållbar väg framåt. Vi kommer givetvis ge uppdateringar om detta så snart vi kan", säger Staffas.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig