Aktiespararna

Boprisförväntningarna vänder upp

Av Elin Hanspers
11 december 20232 min lästid
Foto: TT
SEB:s boprisindikator, skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, stiger med 4 enheter i december, från 0 till 4.

Andelen hushåll som tror på stigande priser ligger i december på 33%, samma som förra månaden. Andelen som tror på sjunkande priser minskar med 4 enheter till 29% samtidigt som andelen som tror på oförändrade priser ökar med 3 enheter till 26%.

”Räntetoppen ger hushållens boprisförväntningar lite andrum den här månaden. Närmaste halvåret talar dock det mesta fortfarande för en nedåtpress för bostadspriserna vilket innebär att uppgången i förväntningar kan bli kortvarig”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Boprisindikatorn stiger i fyra regioner och sjunker i två. I Skåne ökar indikatorn med 21 enheter från minus 19 till plus 2. I Svealand utom Stockholm ökar indikatorn med 9 enheter från minus 7 till plus 2. I Norrland och Stockholm ökar indikatorn från 10 enheter med 6 respektive 2 enheter till plus 16 respektive plus 12. I Västra och Östra Götaland minskar indikatorn med 10 respektive 1 enhet från plus 7 till minus 3 respektive minus 2 till minus 3.

Sjunkande ränteförväntningar

Hushållen tror vidare i genomsnitt att styrräntan kommer att ligga på 4,13% om ett år, en minskning med 0,26 procentenheter från november.

7% av de hushåll som helt eller delvis har rörlig ränta planerar att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, en ökning med 1 enhet. Samtidigt minskar andelen som säger att de idag endast har rörlig ränta med 5 enheter till 25%.

”Efter drygt 18 månader sätter Riksbanken med största sannolikhet punkt för sitt ränteexperiment vilket får hushållen att justera ner sina ränteförväntningar. Blickar vi mot 2024 bör dock hushållen vara försiktiga med att räkna hem räntesänkningar för snabbt då en första sänkning väntas tidigast i september. Det kan dock dröja mer än så innan det syns i plånboken”, säger Américo Fernández.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig