Aktiespararna

Börs-vd:n om oljeraset: ”Kommer slås ut”

Av David Flatbacke-Karlsson
18 mars 20202 min lästid
Priset på brentoljan rasade i går till under 30 dollar per fat. Coronakrisen och oenigheten i Opec+ har fått Tethys Oils aktie att falla blytungt. – Det här är inte hållbart i längden, säger bolagets vd Magnus Nordin.

Som om det inte vore nog med coronavirusets utveckling som fått fler och fler länder att mer eller mindre stänga ned.

Nyligen kom det även ut att de stora drakarna inom Opec+ inte lyckats enas om produktionsbegränsningar. Framför allt är jättarna Ryssland och Saudiarabien långtifrån överens.

Det riskerar att skapa ett rekordhögt överutbud på marknaden och alla de olika orosmolnen skapar en oviss framtid i allra sämsta läge.

Priset på brentoljan har nästan halverats i värde under 2020 och på tisdagen föll det under 30-dollarsstrecket per fat.

Stockholmsbörsnoterade Tethys Oil, som är inriktat på att utvinna olja i sultanet Oman i Mellanöstern, är ett av alla bolag som har fått se sin aktie rasa.

– Även om det här var en av de skarpaste svängningarna vi sett, så är ändå oljebranschen van vid att oljepriset svänger. Vi ligger nu på ett pris som inte är hållbart i längden för att möta världens behov av olja. Om det här fortsätter långsiktigt kommer oljeproducenter som har höga operativa kostnader för att utvinna olja efterhand att slås ut, säger vd Magnus Nordin till Aktiespararen.

Ser potential på uppsidan

Magnus Nordin konstaterar att många av de största länderna inom oljeproduktion är beroende av ett högre oljepris.

– Allt sammantaget talar för att vi kommer återvända till högre oljepriser.

Är Tethys Oil förberett för att hantera situationen?

– Tethys Oil klarade sig väl när oljepriset sist var så här lågt och vi står väl rustade för att åter klara en tuffare tid, säger Magnus Nordin, och framhåller att bolaget är obelånat och hade 75 miljoner dollar i kassan vid utgången av 2019.

Guidningen uppgår till operativa kostnader om 11,5 dollar per fat under 2020, enligt vd:n.

Tethys Oils aktie har, likt bland sektorkollegan Lundin Petroleums motsvarighet, rasat kraftigt den senaste tiden. På en månad har kursen backat med hela 43 procent. Aktien handlas för stunden runt 40–41 kronor.


MarknadsnyheterTethys Oil

Dela med dig