Aktiespararna

Börsen faller handlöst - här är råden för att hantera börskraschen

6 mars 20205 min lästid
Första gången du är med om en börsnedgång? Ta det lugnt och behåll kylan. Här ger vi dig råden som tar dig genom stormen.

Stockholmsbörsen faller 8 procent på måndagsmorgonen. Detta sedan oljepriset rasat på måndagen, efter att Opec inte lyckats enas om produktionsminskningar och ett priskrig brutit ut mellan Saudiarabien och Ryssland under helgen. Dessutom har oron över coronasmittan fortsatt att hålla ett järngrepp om marknaderna.

Oljepriset har på morgonen fallit med nästan en tredjedel till 31 dollar fatet för Nordsjöoljan Brent. Det 30-procentiga fallet är det värsta sedan USA slog tillbaka mot Irak och gick in i Gulfkriget 1991.

Goldman Sachs har dessutom varnat för att priserna kan fortsätta ned mot 20 dollar per fat. Prisraset väntas få stora politiska och ekonomiska konsekvenser.

Första gången du är med om en kraftigare börsnedgång? Ta hjälp av våra råd här:

Är du ny på aktiemarknaden och upplever din första stora sättning, att dina innehav tappar mycket i värde på kort tid? Är det svårt att behålla lugnet när börsen svänger upp och ner?

Här är några råd från Aktiespararen som hjälper dig att hålla modet uppe och bli en ännu bättre och effektivare investerare.

Storleken spelar roll

Självklart uppstår överreaktioner på nedsidan när investerare blir för pessimistiska och då kan det skapas köplägen för den långsiktige. Men tänk på storleken gällande de köp du gör. Var inte för aggressiv och ta inte för stora positioner på en gång. Utgå inte ifrån att du lyckas pricka botten. Behåller du en sådan ödmjukhet minskar risken för större förluster.

Se till att vara beredd på nedgång

Ett generellt råd i dessa turbulenta tider är att se till att ha en del av portföljen i kassa för att ha möjlighet att fylla på portföljen vid nedgångar. Se till att ha en stridskassa, kanske 15–20 procent av portföljvärdet, så det finns möjlighet att agera om börsen viker snabbt under ett par dagar.

Tänk på balanseringen av din aktieportfölj

Låt säga att aktieandelen har vuxit från 50 procent till 80 procent i sparportföljen och helt plötsligt har du som sparare blivit en högrisk­investerare. Skulle en nedgångsfas på börsen infinna sig är portföljen i större utsträckning exponerad mot risk än tidigare.

Signa upp dig på våra nyhetsbrev och få våra senaste analyser och artiklar här

Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark kommenterar:

"Det är i dessa tider som sårbarheten i vår ekonomiska omvärld åskådliggörs".

Psykologi spär på rörelsen

Den stora osäkerheten kring smittspridningen och myndigheters senfärdiga agerande ger stor effekt på riskviljan på marknaden menar Aktiespararnas analytiker. Psykologi spär sedan på rörelserna ytterligare och en negativ spiral etableras.

- Det är inte längre panik runt hörnet. Paniken är här nu. Titta bara på räntesänkning med 50 punkter från den amerikanska centralbanken tidigare i veckan, det utstrålar desperation och panik, säger Ahnemark

Rationellt agerande

Att behålla lugnet är svårt i börstider som dessa. Depåutvecklingen lyser illrött och trenden är dyster.

Men i varje kris finns samtidigt vinnare och den som kan agera rationellt har mycket att hämta.

Diversifiering

Diversifiering, det vill säga riskspridning, är en viktig tumregel för att minska risken i portföljen. För att uppnå detta, se till att ha ett antal aktier i portföljen där bolagen inte är av för lika karaktär och inte är verksamma inom samma bransch.

Lär dig förstå börspsykologin

Här är tre tips som hjälper dig att undvika de mentala fällorna.

Snitta inte ner dig - Vi har en ovana att investera mer i förloraraktier i portföljen, får att minska den genomsnittliga köpkursen. Visst är jobbigt att ha fel. Men tänk efter innan du snittar ner dig i en fallande aktie. Våga att ompröva din tidigare analys. Finns det inget bättre investeringsalternativ på marknaden just nu?

Jaga inte bekräftelse - Vi investerare tenderar att leta efter information som bekräftar en uppfattning vi redan har och tolkar därför information på ett sätt som bekräftar vår tro. På fackspråk kallas fenomenet ”Confirmation Bias”. Gör tvärtom! Utmärkande för en bra investerare är att hen ständigt ifrågasätter sina positioner. Ett konkret tips är därför att skriva ner argument innan affärer görs. Ha en tydlig köp- och säljplan.

Häng inte upp dig på inköpskursen - Det är tyvärr allt för vanligt att de som köpt en aktie som sedan faller hänger upp sig på priset de betalat och därför vägrar sälja förrän investeringen i aktien åtminstone gått jämnt upp. Undvik detta irrationella beteende genom att fråga dig själv om du hade kunnat köpa aktien till dagens lägre kurs.

Förklarande artiklar

Dela med dig