Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-11-26

Börsen föll handlöst på förnyad coronaoro - analytikern kommenterar

wysiwyg_image

Stockholmsbörsen tappade kraftigt under fredagen i spåren av oro för en ny virusvariant.

Börsen stängde ner mer än 3 procent under dagen där banker och verkstad tillsammans med tydliga coronaförlorare såsom H&M och Loomis föll kraftigt.

Carl-Henrik Söderberg, aktieanalytiker på Aktiespararna, vad är det som händer?

wysiwyg_image

- Vi ser en förnyad coronaoro på marknaden, det är det som ligger till grund för det kraftiga fallet. Smittspridningen har tagit ny fart i Europa och en ny virusvariant har upptäckts i Sydafrika, en som beskrivs som mycket annorlunda jämfört med tidigare mutationer. Viruset har även hittats i Botswana och Hong Kong och Storbrittanien har infört inreseförbud från sex afrikanska länder.

Hur påverkar det börsen?

- Många hade sett fram emot en lugn decemebermånad och härligt julrally som skulle avsluta detta, ur ett börsperspektiv, fantastiska år. Nu blir investerare såklart istället nervösa och tagna på sängen. Vad ska det här innebära och hur kommer politiker att agera? Osäkerheten kring vad vi handskas med här skapar ett "risk off-beteende" på den finansiella marknaderna. Hur mycket kan den ekonomiska återhämtningen tänkas påverkas? Hur starkt står bolagen egentligen?

Han fortsätter:

- Att vi ska genomlida en lika kraftig virusvåg som för 18 månader sedan känns än så länge avlägset men det är klart att det skapas oro när WHO säger: ”We don’t know very much about this yet. What we do know is that this variant has a large number of mutations. And the concern is that when you have so many mutations, it can have an impact on how the virus behaves,”.

Vilka aktier påverkas mest?

- Rimligen borde post corona-vinnare såsom Loomis och H&M vara stora förlorare, liksom rese- och hotellbolag såsom Scandic och SAS. Men även cykliska aktier, som våra svenska verkstadsbolag, bör påverkas av detta. När samtidigt värdeirngen är ansträngd på rätt många håll så kan fallhöjden tänkas bli än högre.

LÄS ÄVEN: AKTIERNA SOM STÅR PALL I OROLIGA TIDER (BASLÅST)

Hur ska man som sparare resonera?

- Jag tycker först och främst att vi ska komma ihåg att börsen stigit oerhört mycket i år (40 procent) så i det avseendet är dagens nedgång inte speciellt stor. Men det är klart att det är tufft när det faller så kraftigt och portföljen lyser illrött. Självklart ska vi vara långsiktiga och inte drabbas av panik men samtidigt bör detta ses som en påminnelse om att corona inte är över och att det medför stökigare tider för vissa bolag. Det bör tas i beaktning vid portföljbyggandet.

Författare Redaktionen