Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-09-13

Börsen i dag: Skogsbolagen faller

wysiwyg_image

Stockholmsbörsen handlas oförändrat under eftermiddagen där svenska skogsaktier pressas efter säljråd medan mobilspelsutvecklare stiger efter amerikanskt domstolsbesked.

För OMXS30-bolagen var nyheter lätträknade och storbolagslistan saknade tydlig tendens och har inte hittat tillbaka till vinnarspåret efter föregående veckas lite småsura utveckling.

Carl-Henrik Söderberg, analytiker på Aktiespararna, hur tolkar du börsutvecklingen just nu?

– Vi står och väger lite grann just nu där marknaden saknar någon riktig trigger att handla på. Att USA-börsen var ner varje dag förra veckan (inga dramatiska siffror men dock) indikerar ändå att investerare har lite svårt att välja ben att stå på just nu. I avsaknaden av bolagsrapporter brukar marknaden vända blickarna mot makroekonomisk statistik, och det är det vi ser nu, säger han.

Och vad säger makrostatistiken oss för tillfället?

– Ser vi till framåtblickande ekonomiska indikatorer såsom inköpschefsindex men även arbetssiffror så har vi sett en viss ekonomisk avmattning på slutet i både Kina och USA och det skapar oro kring de prognoser som gjorts. Har de varit för optimistiska? Efter starka rapporter för q2 har analytikerna justerat upp sina förväntningar på framtida vinster för framförallt cykliska bolag.

Han fortsätter:

- Med ekonomisk statistik som fortsätter att komma in lägre än väntat (deltaviruset en stor bov), då kan vi nog förvänta oss att den trenden vänder ned tillsammans med fallande långräntor. Primärt borde det agera en negativ trigger för cykliska bolag, och det finns många som är högt värderade nu, och som rimligen borde straffas hårdast på ett sådant scenario. Atlas Copco, Sandvik, Bufab, Assa Abloy bara för att nämna några. Men det kan såklart bli omvänt scenario också, det återstå att se.

Hur menar du då?

– Ponera att vi sett en peak i deltaviruset (vilket statistik från amerikanska sjukhus trots allt påvisar), då borde rimligen optimismen kring en utbredd ekonomisk återhämtning ta fart igen. Det gynnar istället cykliska aktier. Samtidigt sätter det centralbankerna i knepig sits, något som jag tror löper större risk att hämma börsen i det kortare perspektivet och då framför allt högt värderade tillväxtbolag. Marknaden kommer flytta fram sina estimat för när framför allt Fed kommer börja strama åt (eftersom de vill undvika en ekonomisk överhettning) och det kommer sätta sina spår i aktier som tillgångsslag, och då tillväxtaktier i synnerhet, avslutar han.

Bolagsspecifika nyheter

Mobilspelsutvecklare - Det amerikanska domstolsutslag som ger apputvecklare möjlighet att ta betalt utanför App Store fick upp kurserna för app- och spelutvecklare. G5 Entertainment steg 5 procent och Stillfront var upp 3,6 procent. Nitro Games steg 3 procent. Även MTG, som har verksamhet inom mobilspelutveckling, var upp 3,5 procent.

Skogsbolagen - SCA tyngdes av säljrekommendation av Danske Bank som gått igenom sektorn. Banken understryker att massapriserna fortsätter att sjunka precis som priserna på sågade trävaror.

Billerud Korsnäs, som sänktes till behåll från köp, sjönk 2,2 procent, medan Stora Enso och Holmen som precis som SCA fick sänkt betyg till sälj från behåll tappade 3,4 respektive 4,4 procent.

Läkemedelssektorn

Oncopeptides meddelade att en genomgripande analys av data i fördefinierade undergrupper visat att förbättrad progressionsfri överlevnad för melflufen framför allt drevs av patienter som inte genomgått autolog stamcellstransplantation. Oncopeptides handlades 3,6 procent högre.

Även Cantargia bjöd på nya kliniska data i form av en vetenskaplig abstrakt från Canfour-studien och steg 2,9 procent. Sämre gick det för Biovica som flaggade för förlängd tidslinje för en 510(k)-ansökan till FDA på grund av fördröjning av svar från myndigheten. Aktien tappade 8,8 procent.

På temat trista besked föll GHP Specialty Care 6,6 procent. Ett avtal i Förenade Arabemiraten kommer att avslutas den 6 januari på kundens begäran. Bolaget håller dock fast vid sina övergripande mål för kommande treårsperiod och kommer att accelerera arbetet med att hitta en partner och kompletterande ägare till projektet i Saudiarabien.

Nyhetsbyrån/Redaktionen

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.