Aktiespararna

Börsen idag: Ska aktien värderas upp nu?

Av Carl-Henrik Söderberg
15 september 20214 min lästid

Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg kommenterar börsdagen några timmar innan stängning.

Börsen fortsätter att handlas svagt nedåt utan några riktiga nyheter att handla på där Swedish Match och H&M sticker ut bland börsens största bolag.

Swedish Match stiger 4 procent efter besked om att bolaget vill knoppa av cigarrverksamheten till aktieägarna och därmed helt lämna tillverkningen av röktobaksprodukter. Avknoppning och notering på en aktiebörs i USA förväntas vara klar tidigast under andra halvåret 2022.

Att renodla verksamheten och synliggöra värden brukar uppskattas av börsen, så även denna gång.

Vissa argumenterar även för att bolaget nu får en tydligare hållbarhetsprofil och därmed bör värderas upp men frågan är om det blir fallet. Resonemanget i sig är inte fel, en mer hållbar profil öppnar upp för fler större ägare och tenderar att rendera i högre multiplar, men samtidigt är tobaksexponeringen rätt stor även efter avknoppningen.

Zyn (bolagets tobaksfria snus) blir nu också ett allt viktigare tillväxtben framöver kan konstateras.

Så frågan är om värderingen ska komma tillbaka till gamla nivåer över p/e 25?

Värderingen i Swedish Match senaste två åren. Den ligger just nu kring p/e 22 men har legat kring p/e 28 för bara ett år sedan. Comeback?

Coronarelaterat

Hotellbolaget Scandic kommunicerar att den förväntade beläggningsgraden för september kommer att landa på minst 50 procent i september baserat på nuvarande bokningsläge. Under juli och augusti var beläggningsgraden omkring 58,5 respektive 53,5 procent. Bolaget har sedan tidigare kommunicerat att en beläggningsgrad kring 40 procent behövs för att ge positivt justerat ebitda och omkring 50 procent för positivt kassaflöde.

Aktien är dock ner för dagen och handlas kring 33 kronor och vi noterar att aktien inte alls hängt med övriga börsen sedan i somras.

På samma tema har amerikanska flygbolaget American Airlines meddelat att man sänker sina prognoser för tredjekvartalet direkt hänförligt till deltaviruset och att man nu kommer ligga 24-28 procent under intäkterna från 2019.

Kursutveckling i American Airlines (blå) relativt SAS (vit) senaste året.

H&M

H&M fokuserade vi på i gårdagens lunchartikel (läs den här) och när försäljningssiffrorna nu är presenterade kan vi konstatera att det inte räckte hela vägen fram (3 % sämre än konsensusestimaten) och aktien sjunker 3 procent på nyheten.

Dagens raket

Ecorub, som använder återvunnet gummi och plast till industrin, aviserade ett samarbetsavtal och aktien stiger 20 procent.

Serieförvärvaren Sdiptech, som gått fantastiskt på börsen, har höjt målet för den årligt förvärvade ebita-tillväxten till 120–150 miljoner kronor, från den tidigare nivån om 90 miljoner kronor. Börsen gillar givetvis beskedet och handlar upp aktien närmare 5 procent.

Dagens sänke

Calliditas rasade strax under 30 procent. Biofarmabolaget som i april 2021 beviljades prioriterad granskning av bolagets NDA-ansökan för Nefecon från FDA, har nu fått förlängt måldatum för läkemedelsverkets granskning efter att FDA begärt in ytterligare analyser och studiedata. Det nya måldatumet är den 15 december 2021.

Källa: Nyhetsbyrån Direkt

Dela med dig