Aktiespararna

Börsen kan bli valets vinnare

Av Redaktionen
4 september 20184 min lästid

Denna krönika framgår ur Aktiespararen nummer 8 2018.

Trots att vi befinner oss i valets slutskede kan vi inte ens enas om det går bra eller dåligt för Sverige. Än mindre vet vi om hur regeringsbilden ser ut efter valet. Det mesta tyder på någon sorts kaos. Frågan är om det är bra eller dåligt för Stockholmsbörsen? En annan fråga är hur det går för den svenska kronan?

Många som rest utomlands under sommaren är ju närmast chockade över hur dyrt det blivit överallt. Men det är inte inflationen som galopperat. Det är den svenska kronan som tappat 5 procent mot euron och 9 procent mot dollarna bara i år.


Normalt sett brukar börsen falla inför valet och därefter stiga något tillbaka till ett neutralläge. Förr om åren sa man att en borgerlig valseger leder till börsuppgång första dagen och därefter börsfall. En socialdemokratisk seger gav i stället börsfall första dagen och därefter börsuppgång resten av mandatperioden. Rationaliteten bakom detta var socialdemokraternas erfarenhet av att styra landet.

Men förtroendet för den sittande regeringen är väldigt lågt. Socialdemokraterna ligger kring 20 till 25 procent och Miljöpartiet kring 4 till 5 procent i opinionsmätningarna. I stort sett samtliga partier tappar utom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Helt uppenbart innebär framgångarna för V och för SD att missnöjet med de traditionella partierna ökat samt att det politiska läget har dragit isär väljargrupperna ut emot ytterligheterna. Både V och SD lever på att kunna lova mycket, hittills i trygg förvissning om att inte behöva leverera.

Den nya riksdagens första uppgift blir att välja talman och dennes största uppgift är att utse vem som ska få chans att bilda regering. Hittills har uppdraget i första hand alltid gått till det största partiet, men kommer övriga partier att göra ett uppror mot denna ordning om SD blir största parti? Ska M få chansen att bilda regering trots att de knappast är största borgerliga parti? Ska S försöka bilda en minoritetsregering med stöd från C och L? Frågorna hopar sig och de blir bara fler ju närmare valet vi kommer och ett nederlag för den sittande regeringen blir allt mer uppenbart.

Det finns dock internationella lärdomar att dra. Svaga regeringar tenderar att få svårt att få igenom reformer. Det kan slå negativt på konsumtionen men även emot ökade satsningar på till exempel försvaret. En seger för SD, vilket en månad före valet verkar uppenbart, innebär att invandringen stramas åt inklusive anhöriginvandringen. Både färre reformer och minskad invandring borde påverka statsfinanserna positivt. Starkare statsfinanser lär påverka kronan positivt. En starkare krona ger automatiskt en motvind för börsen för utländska investerare. Men på längre sikt ger en starkare krona positiva valutaeffekter för de svenska bolagsvinsterna, vilket bör stärka börsen.


Kaos är med andra ord inte alltid dåligt.

För detta talar också att det finns en tendens att överdriva politikernas betydelse. Sverige har ju lämnat över makten över en stor del av lagstiftningen till EU. Vi för dessutom en valutapolitik som är helt absurd för att anpassa oss till euron och ECB, vilket kringskurit vår handlingsfrihet. Det är sådana grundläggande beslut som gör det möjligt för Belgien att överleva i 541 dagar utan regering och Italien att ha haft 63 regeringar sedan andra världskriget. Samhället och staten består även om politikerna inte kommer överens. En börsnedgång på valresultatet lär skapa köplägen.

Dela med dig