Aktiespararna

”Börsen kommer att rasa 50 procent”

Av David Flatbacke-Karlsson
11 juni 20182 min lästid

Dystra tider väntar för aktier som tillgångsslag, enligt ansedde experten.

Han har ett förflutet som politiker med stort ansvar för USA:s ekonomi.

Nu spår David Stockman en kraftig nedgång för aktier.

David Stockman är inte minst känd som Ronald Reagans budgetdirektör under hans år som president i USA och hade posten från 1981 till 1985.

David Stockman har även gjort sig ett namn för att vara en så kallad ”bear”, pessimist till börsens utveckling, de senaste åren. Nu menar Stockman ännu en gång att börsen står inför ett större fall.

– Jag skulle säga att det här är en våghalsig marknad. Det är väldigt stor risk och väldigt liten belöning, säger han till CNBC.

David Stockman är övertygad om att aktier kan tappa 50 procent i värde.

– S&P 500 kan tappa till 1,600 punkter i samband med nästa lågkonjunktur, säger 72-åringen, som räknar med att bolagens vinster kan ta ordentligt med stryk framöver.

Han anser att aktiemarknaden är kraftigt övervärderad.

– Vi är inne i en ekonomisk expansion som har pågått i åtta-nio år. Allting är alldeles för dyrt. S&P 500:s värdering är helt galen så här i slutet av konjunkturcykeln.

”Ger bara energi på kort sikt”

David Stockman, även uppmärksammad som affärsman, ser inte att Donald Trumps skattesänkningar kommer att göra ekonomin särskilt mycket starkare.

– De kommer bara att göra budgetunderskottet ännu större. Det är oerhört oansvarigt. Skattesänkningarna leder bara till återköp av aktier och affärer inom M&A (strukturaffärer). De kommer bara att ge aktiemarknaden energi på kort sikt och är inget som stärker ekonomin.

Det är absolut inte första gången som den negativt inställde David Stockman kommer med ett uttalande av det mer trista slaget gällande börsens utveckling. Den förre politikern har, inte minst med tanke på amerikanska centralbanken Federal Reserves penningpolitik de senaste åren, inga planer på att ändra sin syn.

Han är dock inte säker på när recessionen blir ett faktum.

– Det är svårt att säga när det väl händer, säger David Stockman till CNBC, och tillägger att det alltid är omöjligt att veta exakt vad som leder fram till ett nedställ.

Dela med dig