Aktiespararna

Börsen skakar – så bygger du en allvädersportfölj

Av Redaktionen
3 mars 20226 min lästid
Håller din investeringsstrategi måttet?

Frågan är extra aktuell för tillfället.

2022 har börjat väldigt turbulent och mindre genomtänkta placeringar har fått erfara både dramatiska rörelser och betydande värdeminskningar.

När solen skiner behövs inte mycket för att bli en vinnare på marknaden. Högt risktagande och aggressiva satsningar kan vara mycket lönsamma i ett förlåtande investeringsklimat. Men när börsvinden vänder blir det smärtsamt uppenbart vad som fungerar och vad som inte gör det.

En gammal sanning är att marknaden ger och marknaden tar. Inledningen på börsåret 2022 visar också att flera årsavkastningar hastigt - och utan förvarning – kan raderas ut. Stora orealiserade vinster kan lika snabbt bli än större orealiserade förluster.

Utvecklingen är i linje med vad det amerikanska börsoraklet Warren Buffett har lärt ut, att det först är när tidvattnet försvinner som man ser vem som har badat naken.

Allvädersportföljen

Vad som väntar runt hörnet är omöjligt att med säkerhet veta eller ens visualisera.

Men sparkapitalet måste placeras i något. Även valet att inte investera i något – att bara ligga likvid, i kontanter - är ett investeringsbeslut i sig självt.

I rådande läge lockar drömmen om den så kallade allvädersportföljen. Tanken med allvädersportföljen är precis det som namnet antyder. Oavsett börsväder, är ambitionen att skapa permanent (alternativt pålitlig) avkastning genom att konstruera en välbalanserad portfölj som står emot såväl kriser som tidens tand.

Portföljkonstruktion

Från tanke till handling. Hur vi placera våra pengar med allväderstänket i dag? Vilka tillgångsklasser, fonder och enskilda aktier passar in? Hur ska man tänka med storleksfördelningen av innehaven?

För att förenkla portföljbygget har vi valt färdiga aktie- och fondlösningar i Aktiespararens allväderssportfölj. Portföljen utgår från det breda utbudet som finns tillgängligt hos nätbanken Avanza. Upplägget är en väg, men portföljvikterna går naturligtvis att individanpassa beroende på marknadssyn.

Indexplattan (30 procent)

Först ut är indexplattan. Med 20 procent av portföljen placerad i Avanza Global får allvädersportföljen tillgång till en lång rad världsledande bolag utan att behöva betala priset för aktiv förvaltning.

Likt många andra globalfonder är USA-exponeringen betydande och uppgår i procentuella tal till över 60 procent. Största innehav är exempelvis trion Apple, Microsoft och Amazon.

Nästa innehav, med 10 procent av portföljvärdet, är det svenska investmentbolaget Investor. Wallenbergs investmentbolag är en tidlös klassiker. En bred och förstklassig förvaltning till ett bra pris.

Investmentbolagsaktien handlas för närvarande med en rabatt på nästan 15 procent och portföljen har en bärkraftig mix mellan cykliskt och defensivt.

Hedgefonder (30 procent)

Med stor ekonomisk osäkerhet och stigande volatilitet på världens börser, är emellertid hedgefonder en logisk del i en långsiktigt riskmedveten portföljstrategi. Utgångsläget för denna fondkategori är rentav det bästa möjliga på flera år.

Allvädersportföljens hedgefondsexponering inkluderar Alcur Select, Elementa Management och den kanske mest defensiva av de tre, Alcur. Samtliga har en portföljvikt på 10 procent.

Obligationsliknande instrument (20 procent)

I ett stressat marknadsläge söker sig investerare i regel till större valutor och den amerikanska dollarn – världens reservvaluta – är då ett alternativ som föredras. SEB Korträntefond USD är bra ett alternativ som ger exponering mot bland annat statsskuldsväxlar och bostadsobligationer. 

Obligationsliknade aktier är ett annat alternativ. Även om aktier och obligationer i grunden skiljer sig åt vad gäller prioritet i kapitalstrukturen, kan tillgångsklasserna ha liknande egenskaper. Åtminstone när det kommer till pålitliga och högkvalitativa utdelningsaktier.

Här eftersöks bolag med stabil intjäning, starkt kassaflöde och låg kursvolatilitet. En börshandlad fond som specialiserat sig på denna typ av aktier är Xact Högutdelande ETF som passar utmärkt i en allvädersportfölj. Den börshandlande strukturen är smidig och förvaltningsavgifterna är låga.

Fastigheter och skog (10 procent)

I en tid av stigande osäkerhet lockar värdebeständiga tillgångar. Reala tillgångar som fastigheter och skog ger både trygghet och kassaflöde till allvädersportföljen. Med mer penningpolitiska stimulanser runt hörnet ligger temat rätt i tiden.

Det går att strukturera sin exponering mot fastigheter och skog på olika sätt. Enklast för aktieentusiasten är att köpa ett investmentbolag som Lundbergföretagen.

Till en rabatt på 5 procent känns det klart okej. Ett alternativ kan även vara fonden Realinvest från fondbolaget PriorNilsson. Fonden erbjuder olika innehav inom fastighets-, skogs- och kraftförsörjningsindustrin med Norden som hemmaplan.

Alternativa investeringar: Ädelmetaller

Slutligen finns portföljens sista ben – alternativa investeringar. Guld, silver och kryptovalutor är alternativa tillgångsslag som lämpar sig utmärkt som portföljdiversifierare. Faktum är att den separata tillgångsklassen skiljer sig mycket jämfört med övriga positioner i portföljen.

Guld har tydliga monetära och kontracykliska attribut samt låg samvariation med aktiemarknaden, vilket ger tydliga fördelar för allvädersportföljen. Silver är mer av en industrimetall och har inte riktigt samma monetära egenskaper som tidigare.

Guldexponeringen i portföljen fås genom i certifikatet som handlas under symbolen ”Guld AVA” på Avanza (10 procent).

Dela med dig