Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-10-11

Börsens billigaste tillväxtbolag

wysiwyg_image

Missade du förra inlägget "Fiske inför rapportströmmen"? Läs det här

Allmän reflektion

Till slut kom den.

Med ”den” – menar vi självklart tvärniten som vi befarat sedan augusti/september.

Med facit i hand var vi för tidigt ute och marknaden tog ett kliv upp innan det till slut vände ned.

Och ned vände det sedan på allvar. Och snabbt.

Flera månaders uppgång för OMXS30 och OMXSPI har raderats på några få handelsdagar. Mönstret känns igen sedan tidigare, trappan upp och hissen ned.

  wysiwyg_image

  Marknadsklassiker: Trappan upp, hiss(chaktet) ned

  Psykologiskt utmanande marknad

  Vi ska inte sticka under stol med att den sista episoden av uppgången fick oss att på allvar tvivla och ifrågasätta vår tidigare tes om en större nedgång under hösten, strax inför att rapportsäsongen skulle ge nytt kursbränsle.

  Sakta, men säkert minskade vi därför stridskassan från extrema nivåer över 50 procent till runt 30 procent förra veckan – en nivå som även den är att betrakta som hög.

  Kapitalet användes bland annat till att köpa mer i tidigare favoriter som Loomis, Investor och Kindred. Helt nya bolag som Mycronic och Sandvik köptes även in till portföljen.

  Dessa affärer är lätta att ångra just nu

  Framförallt är trenden i spelbolaget i Kindred bland det svagaste vi har upplevt. Utan några bolagsspecifika nyheter har aktien – i likhet med övriga sektorkollegor - rasat omkring 30 procent på 3 månader. Det känns som att aktien fallit varje dag, 10 dagar i rad. 

  Kindred-aktien handlas nu till ett p/e-tal på under 13 gånger rullande 12 månader, trots en marknadsledande position och tvåsiffriga organisk vinsttillväxt. Q3-rapporten om några veckor har även alla förutsättningar för att kunna överraska på uppsidan.

  Samtidigt vet vi att värdering – och andra fundamentala faktorer - lätt kan hamna i baksätet när alla panikar ur en specifik sektor och skräms av den svenska spelregleringen. Situationen är onekligen olustig – ska vi ge vika för trenden och sälja? Eller ska vi fortsätta tro på caset?

  Vid sidan av alla mindre bra affärer, köpte vi förra veckan in norska NRC Group, som visat sig vara en lyckoträff. Under dagen aviserade bolaget ett större förvärv i Finland och aktien återfanns som ohotad etta på vinnarlistan på Oslobörsen.

  Prissättningen är mycket upplyftande, inte minst en dag som denna.

   wysiwyg_image

   NRC har testat 77-kronorsnivån tidigare. Förhoppningsvis klättrar vi över den nivån inom kort. Gärna under hög volym.

   Exklusiva analyser direkt i din mobil

   Utlösande faktorn

   Vad som utlöste den senaste tidens börsnedgång går att diskutera. Kanske finns svaret på den amerikanska räntesidan – där räntan på en 10-årig amerikansk statsobligation vid ett tillfälle nådde den högsta nivån sedan år 2011 – eller så finns svaret i handelsspänningarna. Handelskonflikten mellan USA och Kina ligger som bekant och skaver i bakgrunden.

   En annan förklaring kan finnas i den amerikanska centralbankens åtstramande politik. Som vi beskrivit många gånger tidigare, är det ingen enkel och rak process att först lansera en rad okonventionella åtgärder – likt QE - som lyfter alla tillgångspriser för att sedan tvärnita och banta balansräkningen – QT - med motsvarande 600 miljarder dollar i årstakt.

   Handlingar har konsekvenser. Konsekvenserna har – som vi nämnt i tidigare inlägg – noterats på tillväxtmarknaderna. Frågan om denna svaghet nu ska slå mot amerikanska S&P 500?

   Det återstår att se.  

   wysiwyg_image

   Dagens handel nyckeln

   Hur den amerikanska börsen utvecklas idag blir kritisk vägledning för kommande veckor. Om nedgången skulle intensifieras ytterligare här på torsdag och fredag, finns risken för en repris på oktoberkraschen 1987 på måndag. Om det blir så eller inte, har vi inget svar på just nu.

   Psykologiska massförsäljningar kan dessvärre spridas som löpeld. I dagens värld med passiva investeringsstrategier, algoritmstyrd handel och ett betydande ETF-komplex, krävs inte mycket för att få igång paniken. Vem vet hur den datorstyrda handeln reagerar i stress?

   Eftersom rapportsäsongen är i antågande saknas dessutom det naturliga kursstöd som alla återköpen från bolagen i USA har skapat. Dessa kommer återvända först efter rapporterna, vilket gör att det just nu finns en viss likviditetsmässig lucka på den amerikanska marknaden.

   Vårt nya grundscenario

   Det är lätt att stirra sig blind på den röda börsskärmen och dras med i den psykologiska nedåtvågen. Eftersom vårt tidigare grundscenario - med en höstsättning - spelat ut (dock något senare än väntat), väljer vi nu att betrakta andra sidan av myntet.

   Många av de bolag som vi följer och tidigare har ägt (och äger) har kommit ned till mycket intressanta nivåer. Allmän oro i all ära, men vår övertygelse är fortfarande att börsbolagen skapar värde varje dag åt sina kunder, anställda och ägare.

   Möjligheter finns i alla klimat. Och en stark rapportsäsong närmar sig. 

   Denna vecka väljer vi därför att sätta mer av den stora kassan i arbete med ambition att bli fullinvesterade om några veckor. Även om marknaden kan fortsätta ned ett tag till, finns ett antal pjäser som vi känner har pressats omotiverat mycket och sannolikt får rapportstöd.

   wysiwyg_image

   Lundin Petroleum

   • På köplistan finns först och främst vår tidigare favorit Lundin Petroleum
   • Oljebolaget har tappat kraftigt i spåren av fallande oljepris och en insiderförsäljning
   • Likt vi skrev i analysen av bolaget i nummer 8, 2018 av tidningen Aktiespararen, är bästa köpzonen runt 250 kronor i aktien, men en inledande position på 288 kronor är godkänd
   • Operativt utvecklas bolaget väl och nedgången från 350 kronor till dagens nivå lockar
   • Positionen motsvarar 3 procent av portföljvärdet och riktkursen sätts till 330 kronor
   • Mer om caset kan ni läsa i inlägget från i våras ”Tvillingköp i heta aktier”

   ABB

   • Ett annan gammal favorit som köps in är verkstads- och robotiseringsbolaget, ABB
   • Aktien har återigen halkat ned under 200 kronor, trots ett positivt nyhetsflöde
   • Den sencykliska exponeringen är attraktiv och uppdelningspotentialen kvarstår
   • Mer om caset kan ni läsa i inlägget från i våras ”Spännande läge i pressade aktier”
   • Aktien köps på 191 kronor, positionen motsvarar 3 procent och målkurs är 210 kronor

   Swedbank

   • Vi tar en inledande position i storbanken Swedbank på kurs 196 kronor
   • Aktien har kommit ned på rädsla att härvan i Danske Bank ska sprida sig
   • Även om vår affär i Danske Bank blev misslyckad, ser vi potential i Swedbank
   • I nuläget ser vi risken för att Swedbank ska dras in i penningtvättshärvan som låg
   • Operationellt präglas banken av en imponerande kostnadseffektivitet, ett starkt erbjudande på fondmarknaden och goda positioner på den svenska bostadsmarknaden
   • Med starka svenska inflationsutfall tyder det mesta på att Riksbanken höjer styrräntan i december, något som skulle gynna bankbranschen i allmänhet och Swedbank i synnerhet
   • Aktien plockas in med en placeringshorisont på 1-2 månader
   • Positionen motsvarar 4 procent av portföljvärdet och riktkursen sätts till 220 kronor

   Investor, Kindred och Loomis

   • Med en dåres envishet ökar vi återigen på positionerna i våra topp-3 positioner
   • Aktierna har fallit ytterligare och erbjuder attraktiva värderingar på rådande nivåer
   • Investor köps på 383 kronor, Kindred på 88 kronor och Loomis på 265 kronor
   wysiwyg_image

   Global Gaming 555

   • Sist men inte minst köper vi in börsens kanske billigaste tillväxtbolag Global Gaming 555
   • Bolaget driver framgångssajterna NinjaCasino och Spellandet och var först med att lansera ”PayNplay”-konceptet, där man kan spela utan att registrera sig (enbart Bankid)
   • Aktien noterades för ett drygt år sedan och handlas något undanskymt på First North
   • Likt Kindred, har bolaget pressats hårt på börsen i spåren av tilltagande oro för svenska spelregleringen och en allmän sektorrotation. Dessutom har en oro funnits för att bolaget inte ska få en svensk spellicens – men den risken bedöms som exceptionellt låg
   • Trots imponerande kundintag, en lönsam nisch och stark intäkts- och resultattillväxt har aktien legat på slaktbänken och nedgången är omotiverat stor enligt vår mening
   • Med 5 kronor per aktie i nettokassa och ett resultat som, konservativt räknat, blir 3 kronor per aktie, handlas aktien till ett p/e-tal på runt 6 gånger för innevarande år
   • En större rabatt är motiverad givet den begränsade geografiska närvaron, men att aktien ska handlas till ”korv-med-bröd”-priser ställer vi oss frågande till
   • Osäkerhet finns självklart kring hur den nya spelskatten ska slå på resultatet för nästa år. Mycket negativt är emellertid redan inprisat i kursen och vi ser därför en intressant risk/reward-kalkyl på rådande nivåer runt 24-25 kronor
   • Med den låga prislappen och starka tillväxten är även bolaget en uppköpskandidat
   • Positionen motsvarar 3 procent av portföljvärdet och riktkursen sätts till 30 kronor
   • Avslutningsvis vill vi betona att risknivån är hög i aktien

   Ni finner portföljen i sin helhet nedan

   wysiwyg_image

   Om den kortsiktiga portföljen

   Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark.

   Portföljen är fiktiv och syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall. Målet med portföljen är främst att generera alpha (riskjusterad överavkastning gentemot jämförelseindex).

   Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikerna får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen. I huvudsak sker dock placeringarna i bolag och andra instrument som har analyserats i tidningen Aktiespararen.

   Portföljuppdatering sker varje torsdag på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

   Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här

   Tala om vad ni tycker

   Tala om vad ni tycker

   Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.