Aktiespararna

Börsens senaste investmentbolag: ”Så investerar vi”

Av Unga Aktiesparare
14 januari 20197 min lästid
Stock Magazine har träffat investmentbolaget "Byggmästare A J Ahlströms" ordförande Mikael Ahlström, tillika grundare till en av Nordens första riskkapitalbolag. I den här intervjun berättar han om hur han startade riskkapitalbolaget Procuritas redan som 29-åring, om sitt sociala engagemang och om det nygamla investmentbolaget.

I april 2018 kom nyheten att Byggmästare Anders J Ahlström, då en fastighetsförvaltare noterad på First North, skulle sälja sitt bestånd om 1 300 lägenheter i ett miljonprogram på Albyberget i Stockholm. För pengarna har man ändrat inriktning och nu bygger man upp en investeringsportfölj med noterade och onoterade innehav i olika branscher.

Mikael Ahlström växte upp i Helsingborg och senare läste han olika universitetskurser i Lund. Det var inom ekonomi och juridik, östasienkunskap och drama-teater-film. Efter studierna lyckades han få ett jobb på svensk-amerikanska handelskammaren i New York år 1980. Av en slump läste Ahlström om tre killar som köpt ett bolag i Florida på ett sätt som inte var känt i Sverige, genom ett så kallat leveraged buy-out eller belånat uppköp. Trion hette Kohlberg, Kravis och Roberts och hade grundat KKR. Idag är det ett av världens största riskkapitalbolag.

Drivkraft viktigt

Ahlström, som sedan ungdomen varit intresserad av entreprenörskap och hur man skapar värden i bolag, tyckte att möjligheten till företagsbygge utan att ha så mycket kapital själv var spännande. Efter en MBA från INSEAD i Frankrike bestämde han sig därför år 1986 för att starta Procuritas, Nordens första riskkapitalbolag i sitt slag. Det var tufft i början, endast en handfull kände till riskkapital, private equity, och dessutom saknade han relevant erfarenhet och pengar.

– Man fick ringa runt mycket och låtsas som att man visste allting.

För att beskriva situationen ger Mikael Ahlström exempel som att det var många som trodde att EBIT (rörelseresultat) var en dataterm och att bolag köptes för deras egna pengar.

På frågan om det skulle gå att starta ett riskkapitalbolag idag för en ung person med samma förutsättningar och resurser är svaret tydligt. Ahlström menar att drivkraft, intresse och att man brinner för det man gör spelar roll – då har alla chans att attrahera kapital. Endast tre år efter Procuritas uppstart gjorde man en affär på 4,4 miljarder när Swedish Match köptes upp. Andra kända investeringar är i Däckia och Gunnebo.

Byggmästare Anders J Ahlström

Ska jag bara ha gjort det här i hela mitt liv? Den frågan ställde sig Mikael Ahlström efter att ha ägnat nästan 30 år av karriären åt private equity. År 2013 kom chansen att förvärva 1300 lägenheter i ett miljonprogramsområde i Stockholmsförorten Alby och han såg intressanta möjligheter ur ett operationellt, finansiellt och socialt perspektiv. Samtidigt kunde Mikael återuppväcka ett gammalt släktföretag från 1895 grundat av farfars far, byggmästare i Helsingborg, och knyta an till sina rötter. Byggmästare Anders J Ahlström börsnoterades år 2013 och man började utveckla området och stödja olika sociala projekt. Efter förvärvet i Alby var man inne i flera auktionsprocesser om nya fastighetsförvärv men man var alltid för försiktig. När ett bud på fastighetsbeståndet plötsligt kom 2018 bestämde sig Ahlström och de andra huvudägarna istället för att sälja fastigheterna för ungefär 1,6 miljarder kronor och satsa på investeringar.

SE ÄVEN: Åtta investmentbolag att lägga i portföljen (https://www.aktiespararna.se/nyheter/atta-aktier-att-lagga-i-julportfoljen)

Företaget idag och i framtiden

Hittills har Byggmästare Anders J Ahlström tre innehav, Green Landscaping, Fasticon och Hembla (tidigare D. Carnegie & Co). Green Landscaping hjälper fastighetsägare att sköta grönytor medan Fasticon arbetar med att hitta individer för interim och nya uppdrag inom fastighetsbranschen. Hembla äger och utvecklar bostäder. Mikael Ahlström är ordförande i investmentbolaget och Stefan Dahlbo, känd från bland annat HQ och Öresund, är VD. Som svar på frågan om att jämföra investeringsverksamheten inom riskkapitalbranschen med investmentbolaget säger Ahlström att det inte är riktigt samma typ av processer.

– Inom private equity är det mycket fokus på företagsbesiktning och ibland använder man hyggligt avancerade finansiella strukturer, sammantaget leder det till att många rådgivare svärmar runtomkring investeringen. Oftast är man majoritetsägare och dessutom etableras en exit-strategi och en förväntad ägarperiod vid förvärvet.

Ahlström fortsätter:

– Vi letar efter bolag som kan bli mycket långsiktiga innehav, det kan vara allt från minoritetsposter i börsnoterade bolag, till innehav i olika typer av onoterade företag. Cirka 90 procent av förmögenhetsmassan ska investeras i bolag som vi tror på och kan hjälpa till att utveckla.

Charity Rating och Chelha

Efter att Mikael Ahlström skänkt pengar i en bössa för några år sedan fick han en tankeställare. Han hade ingen aning om vart pengarna tog vägen, förutom genom en mängd mellanhänder. Ahlström beställde några årsredovisningar och fick hem, enligt honom, absurd läsning. En av givarorganisationerna hade förlorat 400 miljoner kronor från 1,2 miljarder i eget kapital, på grund av aggressiv förvaltning. Mikael Ahlström bestämde sig för att starta en organisation som skulle utvärdera och informera om välgörenhetsorganisationer. Det blev Charity Rating. Man bedömer om ideella verksamheter har DET: Demokrati, Ekonomi och Transparens. Förutom Charity Rating har Ahlström också grundat utbildningsstiftelsen Chelha som främjar demokratiutveckling och fokuserar på utbildningsväsendet, till exempel stöds Mattecentrum, Läxhjälpen och Berättarministeriet.

Innan intervjun avslutas berättar Mikael Ahlström om vad han söker när han analyserar bolag. Efter lång erfarenhet av olika investeringar har han utvecklat en egen ramsa, Man, Moat and Money. Det första står för ”The man and the woman running the show”, hur duktiga är personerna bakom bolaget? Kolla människor riktigt noga. Moat betyder vallgrav på engelska. Hur djup och bred är vallgraven till slottet? Det vill säga, undersök till exempel om det finns patent och hur stora företagets marknadsandelar är. Med Money ska man ta reda på hur mycket det kostar att köpa respektive utveckla bolaget.

Stockholmsbörsen har fått ett nytt investmentbolag och för Byggmästare Anders J Ahlström har en ny resa börjat. Bolagskassan är fylld och strategin är utstakad. Nu återstår det att se vad man gör härnäst.

FAKTA

Det här är Mikael Ahlström

Mikael Ahlström

Född: 1956.

Utbildning: Studier vid Lunds universitet, MBA från INSEAD.

Kuriosa: Har bland annat investerat i Milleniumtrilogin, Snabba Cash, En man som heter Ove och Hundraåringen.

Styrelseuppdrag: Perimeter Protection Group, Stiftelsen Chelha, Stiftelsen Carl och Olga Milles Lidingöhem med flera.

Skribent: Knut Örnéus/Stock Magazine.

Dela med dig