Börsens tunga indexmiss: ”Ytterst pinsamt”
SCA:s avknoppning av hygiendelen fick storbolagsindex att tappa.
Stockholmsbörsen var sen att ändra prissättningen – vilket drabbade privatsparare.
”Ett fiasko”, säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold.
På måndagen skrevs ny aktiemarknadshistoria. Klassiska SCA handlas för första gången utan sin hygiendel. Avknoppningen av Essity, som hygiendelen kallas, fick aktien på fall med omkring 79 procent. En väntad förändring.
Stockholmsbörsen missade dock att prissätta SCA:s avknoppning inledningsvis. Storbolagsindex OMXS30 föll med cirka 4 procent medan bredare OMXSPI-index tappade med nästan 3 procent. Det tog elva minuter innan börsen lyckats lägga in prisjusteringen. Båda fallen minskade till -0,6 procent vardera, skriver Dagens Industri.
Visst, siffrorna var inte av fel karaktär alltför länge, men indexvärdena skapade problem på derivatmarknaden. Många personer handlade ETP:er börshandlade produkter) till felaktiga värden, enligt Joakim Bornold.
– Om man som kund har köpt något till ett felaktigt pris och gjort en förlust så ska man självklart begära att få det makulerat. Det här ska man absolut inte behöva stå för som privatperson eller kund, det är helt orimligt, säger Joakim Bornold.
Då sker handelspremiären
Essity räknas redan nu in i OMXS30-index, men börjar handlas först på torsdag. För att få fram priset på Essity subtraheras måndagens första avslut från fredagens stängningskurs i SCA.
– Det är en manuell beräkningsprocess som tar ett antal minuter att genomföra, säger Erik Granström, presskontakt på Nasdaq Stockholm, till Dagens Industri.
Joakim Bornold är kritisk till hur skeendet med SCA:s avknoppning har förberetts. Det är väldigt ovanligt att indexberäkningen får en så pass stor förändring, enligt honom.
– Vi har känt till det här i månader, men ändå vet ingen hur de ska göra när det sker och så blir det kaos. Det är ytterst pinsamt att inte hela kollektivet är med på hur vi ska sköta det här. Det är ganska nonchalant, säger Joakim Bornold.
”Det här får vi alla ta på oss”
Joakim Bornold menar att Stockholmsbörsen borde ha kunnat förebygga bekymren som uppstod genom en tydligare dialog om frågan med exempelvis Fondhandlareföreningen. Men är också tydlig med alla aktörer på marknaden ska se sig själva i spegeln.
– Det gäller allt från banker till indexberäknare. Även vi nätmäklare har ett ansvar och skulle kanske ha varit bättre på att se till att det fungerade, så det här får vi alla ta på oss, säger Joakim Bornold och fortsätter:
– Det hade räckt med att man pratat ihop sig. Nu drabbas många och det blir många makuleringar. Det blir väldigt rörigt helt i onödan. Det är ett fiasko.