Aktiespararna

Börsexperterna: Fem favoritaktier i stormen

31 mars 20202 min lästid
Rekordbörs och rekordoptimism bland pejlarna har snabbt bytts ut mot oro och kraftiga börsfall. Här är börsexperternas framtidstro.

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 3–4 2020

Det har verkligen gått fort. Från konjunktur- och vinstoptimism till recessionsoro och finansiell härdsmälta. Börsen har fallit kraftigt, vilket fått många av våra pejlingdeltagare att bli mer försiktigt inställda till börsen de kommande månaderna.

Börsen är i skrivande stund ner 25 procent på kort tid, vågar vi tro på en återhämtning, om än kortsiktig, eller bör vi förbereda oss på fortsatta börsfall? Den procentuella andelen som tror på en stigande börs de kommande två månaderna har sjunkit från 48 till 35 procent medan de som tror att börsen ska ner steg från 19 till 45 procent. Resterande 20 procent tror på en sidledes börs. Sammantaget en spretig bild och får sägas skildra hur tudelade många investerare är för tillfället.

Zoomar vi ut perspektivet och ser till vilken global marknad som tros gå bäst på sex månaders sikt finner vi ännu en gång USA i topp med en dryg tredjedel av det totala röstantalet. 20 procent tror mest på den svenska börsen medan 15 procent tror på Europa. Stora marknader såsom Asien, Japan och Latinamerika får samtliga kalla handen av marknaden medan det, precis som under föregående månad, verkar föreligga en viss optimism hos de tillfrågade kring Östeuropa och Afrika och Mellanöstern.

Ser vi till vilka sektorer som tros ligga bäst till för en god kursutveckling de kommande sex månaderna finner vi inte helt överraskande defensiva sektorer såsom hälsovård och fastigheter ligga i topp. Verkstad är inte långt därefter och med många verkstadsbolag som fallit omkring 40 procent så är det kanske inte så konstigt att det börjar klia lite i köpfingret för den mer riskbenägne dippköparen. Men riskerna är för tillfället många och även storbankerna har det svettigt. Från att vara den mest populära sektorn att äga det närmaste halvåret är det nu bara 10 procent som tror på sektorn. Det svänger fort.

Pejlarnas favoritaktier speglar väl deras sektorsyn och i topp finner vi Astra Zeneca och Hufvudstaden tätt följt av Essity och Swedish Match. Volvo kniper femteplatsen.


Dela med dig