Aktiespararna

Börsexperterna om H&M-rusningen

Av Redaktionen
18 september 20185 min lästid

Uppgifter om H&M:s ordförande Stefan Persson planerar ett utköp från Stockholmsbörsen fick aktien att rusa med 17 procent – den bästa börsdagen på 17 år för klädjätten.
– Ett utköp är inte något jag varken väntar mig eller förordar, säger Peter Malmqvist, chef för Analysguiden.

I en stor artikel i brittiska Daily Mail rapporterade näringslivsjournalisten Ben Harringtons om att Stefan Persson, H&M:s huvudägare och ordförande, har kontakter med Goldman Sachs, JP Morgan, UBS och Natixis för att utreda förutsättningarna för en finansiering av ett utköp av Stockholmsbörsen.

Enligt Ben Harringtons uppgiftslämnare är det sannolikt att familjen Persson vill öka sitt ägande i H&M till omkring 70 procent innan planerna sätts i verket.

I dag äger familjen Persson 46 procent av aktierna och kontrollerar 73 procent av rösterna, enligt ägardatabasen Holdings / SvD Näringsliv.

– H&M:s börsvärde är i dag drygt 200 miljarder kronor. Om ett bud på bolaget skall lyckas, måste rimligen köparen bjuda en långt mycket högre budpremie, än de sedvanliga 20 procenten. Troligen upp mot 50 procent, eftersom många placerare har köpt aktier i den fallande trenden. De flesta av dem vill nog hellre hoppas på en god framtida utveckling, än att sälja med förlust i dag, säger Peter Malmqvist, chef för Analysguiden och finansanalytiker.

LÄS OCKSÅ: Analys: Vad är H&M:s problem? (https://old.aktiespararna.se/analysguiden/nyheter/analys-vad-ar-hms-problem)

Så mycket behöver bjudas

För att budet överhuvudtaget skall gå hem måste familjen Persson bjuda minst 300 miljarder för H&M, konstaterar Malmqvist.

– Troligen skulle det krävas ännu mer, Undantaget den del som familjen Person i dag redan kontrollerar, innebär det en ökning av skuldbördan i H&M kring 150-200 miljarder. Hur kan H&M:s affärsverksamhet tjäna på att behöva betala räntor och amortering på detta?

Som socker på moset presenterade H&M samma dag oväntat starka försäljningssiffror för det tredje kvartalet.

Nyheterna fick aktien att rusa med 17 procent till 144 kronor – därmed blev den 17 oktober för den starkaste börsdagen för H&M på 17 år.

Stefan Persson kommenterade kortfattat det nya utköpsköpsryktet i Dagens Industri:

”Vi kommenterar aldrig rykten”.

I juni kommenterade Persson också ryktena om utköp, i Breakit.

”Nej, det finns ingen bäring på de ryktena alls”.

Experternas tankar

En semantisk förskjutning eller olika uttryck för samma sak? Avgör själva.

Christoffer Ahnemark, analytiker på Aktiespararen:

– Aktien får en tillfällig studs nu, men för att uppgången ska vara varaktig krävs vinsttillväxt och en stabilisering i både marginalen och i försäljningsutvecklingen. Där är vi inte och tills dess är aktien fortsatt sårbar. Familjen Perssons uppköpsplaner är emellertid en joker i sammanhanget, där nya rykten nu börjat cirkulera i brittisk press.

Carl-Henrik Söderberg, analytiker på Aktiespararen:

– Även om de senaste kvartalssiffrorna var uppmuntrande läsning skulle jag ändå påstå att börsens förtroende för bolaget alltjämt är svagt givet de många besvikelser som varit och den skepsis som finns hos marknaden att H&M ska lyckas vända på skutan. Därför skulle man kunna argumentera för att det bästa för familjen Persson är att köpa ut bolaget från börsen då nyttan för huvudägarna att ha H&M noterat inte längre kan anses vara speciellt stor. Då slipper man om inte annat börsens kortsiktighet och hets på resultat och möjligheten att i en större utsträckning fatta långsiktiga och nödvändiga beslut.

Peter Malmqvist, chef Analysguiden och finansanalytiker:

– Stefan Persson har tidigare dementerat rykten om ett uppköp. Det är svårt att förstå varför han skulle ha ändrat sig. Om dessutom bolaget just nu skulle ha nått botten och vinsterna återigen börjar stiga det kommande året, kommer naturligtvis ett uppköpsbud betraktas som att huvudägaren använt ”inside information” för att göra en bra affär. Det vore helt galet att utsätta sig för den risken. Nej, ett utköp av huvudägaren H&M från börsen, är inte något jag varken väntar mig eller förordar.

Höjda riktkurser för H&M

* DNB Markets har höjt riktkursen för H&M till 115 kronor (110) och upprepat rekommendationen sälj.

* RBC har höjt riktkursen till 120 kronor (105) och upprepat underperform.

* Goldman Sachs har sänkt riktkursen till 110 kronor (112) och upprepar sälj.

Källa: Nyhetsbyrån Direkt.

Dela med dig