Du är här

2018-03-01

Börsproffsens favoritaktier

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 1 2017.

Inför vårens utdelningssäsong kan bankerna vara ett alternativ. Här är börsproffsens favoritaktier just nu.

Industrirelaterade aktier är fortsatt den populäraste sektorn att botanisera i och givet den synkronisera konjunkturuppgång som råder globalt så finns det absolut fog för optimismen kring cykliska bolag. Såväl starka inköpschefssiffror, stigande råvarupriser och en stigande världshandel stärker den tesen. 25 procent tror att sektorn kommer gå bäst på ett halvårs sikt. 19 procent tror på finans och fastigheter medan 15 procent tror på hälsovård.

Vad gäller den generella börssynen tror 52 procent av de deltagande att börsen ska upp mer än 3 procent de kommande två månaderna. En minskning från 57 procent föregående månad. Antalet börspessimister landade på 21 procent och resterande 27 procent tror på en relativt oförändrad börs.

I toppen för vilka aktier som tros gå bäst kommande två månader finner vi bland annat två bankaktier. Vi skönjer en optimistisk framtidsvy för såväl Handelsbanken som SEB, där huvudargumenten är att marknaden är för pessimistisk kring bankerna efter den senaste tidens eskalerande bostadsoro. Till följd av svagare kursutveckling ser direktavkastningen för bankerna attraktiv ut och när fokus sakta men säkert kommer skifta mot vårens utdelningssäsong anses bankerna utgöra ett bra alternativ att parkera en del av kapitalet.

En ny favorit bland pejlarna är Dometic, som säljer utrustning till husbilar, husvagnar och båtar. Bolaget har nyligen genomfört ett jätteförvärv, ett förvärv som också föll marknaden i smaken och aktien är upp omkring 10 procent sedan dess. Vinsttillväxten har även justerats upp kraftigt till följd av detta och aktien torde, den initiala uppgången till trots, ha mer att ge på uppsidan.

Även Volvo är, i vanlig ordning, med i pejlartoppen. Caset kring Volvo bygger på en fortsatt stark tilltro till vad Martin Lundstedt kan bidra med som vd. Med stigande marginaler och en fortsatt god orderingång för lastbilar ser framtiden ljus ut. Aktien stiger i takt med en riktigt stark vinsttillväxt och värderingen ser därför inte avskräckande ut trots en kursuppgång på 70 procent på ett år.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.