Aktiespararna

Börspsykologins väg till en bättre avkastning

Av Redaktionen
7 april 20204 min lästid
”You don’t need a lot of brain in this business. I always said that if You have a IQ of 160 or so, give away 30 point ‘cause You don’t need them. What you do need is emotional stability”

Dessa ord kommer från investerarlegendaren Warren Buffett och berättar det som många investerare får uppleva den hårda och, inte så sällan, kostsamma vägen.

För att bli en duktig investerare krävs många faktorer. Den första är att kunna studera, läsa, analysera och räkna utifrån nyckeltal och viktiga beståndsdelar såsom kassaflöde och vinst per aktie. Den andra är att skapa sig och ha en realistisk bild över såväl samtid som megatrender och vad framtiden har i sitt sköte. Den tredje är den som många ofta förbiser, eller inte tänker på. I alla fall inte förrän det är hett läge, vilket det är i allmänna orostider, eller vid rapportperioder – psykologi.

Många är vi som har upplevt hur våra investeringar bland annat har givit oss oro, sömnbesvär, beslutsångest och så vidare. Många är vi som har drabbats av panik och sålt för att alla andra gör det. Många är vi också som efter att vi har sålt köpt tillbaka samma position dagen efter, eftersom alla andra gör det. Inte sällan har priset då varit mycket högre än gårdagens säljkurs. Varför?

Svaret stavas psykologi, men att bara ha vetskap om detta svar kommer inte leda dig till bättre avkastning. Nej, för att nå resultat måste du dels förstå, dels applicera och därför är det viktigt att du tar dig tid i att studera hur det mänskliga psyket fungerar.

Varför drabbas vi av flockbeteende? Varför känner vi en rädsla och domedagstankar när vi ser värdet på våra portföljer falla? Varför har vi svårt att lita på oss själva och varför känner vi ofta en ånger inför och efter att vi tar beslut?

Svaret på samtliga frågor stavas ”biologi” och ”evolution”, eller mer korrekt ”avsaknad av evolution”. Även om världen och våra samhällen har utvecklats lever vår hjärna kvar på savannen för 30 000 år sedan. Där var människan dömd till en långsam och mycket plågsam död om hon inte tillhörde en stam. Hon var beroende av att dels hävda sig inom gruppen, dels bidraga för att inte riskera en uteslutning.

Flocken var den som bidrog och såg till att mat, skydd och möjlighet till fortplantning fanns. Att som ensam klara av detta var en omöjlighet. Detta är anledningen att vi än idag har tendenser att följa flocken – hjärnan är rädd för en uteslutning och därmed sin egen död.

Det biologiska arvet är också det som får oss att få panik när vi ser röda siffror. Idag är pengar det medel som vi använder för att kunna betala för våra behov, såsom tak över huvudet och mat. Detta är livsviktiga faktorer för vår överlevnad och utan pengar att köpa mat, eller betala hyra, utsätts vi för ett stort hot. Hjärnans prioritet framför övriga är att verka för sin egen överlevnad och vid paniklägen och kritiska situationer applicerar den ett system som benämns som ”system 1”.

Detta system är kortsiktigt och är skapat för att rädda oss ur situationer där vår överlevnad hänger på sekunden, såsom när vi mötte en sabeltandad tiger, eller en mammut. Idag är vi sällan i krissituationer likt dessa, men eftersom hjärnans och vår evolution är mycket långsam har vi svårt att förhålla oss till dagens arena. På grund av detta skriker ofta en röst inom oss: ”sälj (och överlev)!”. 

Investeringar är inte bara ettor och nollor. Det är lika mycket psykologi och kan du bemästra denna del kommer du inte bara att öka din avkastning, utan du kommer också må, verka och sova bättre.

Cristofer Andersson
Författare och bloggare

Dela med dig