Du är här

2017-10-09

Börstoppar storköper i aktiesatsande hockeyklassiker

wysiwyg_image

Djurgårdens målvakt Adam Reideborn tackar publiken på Hovet efter avslutad match. Foto: Djurgårdens IF.

Supporter till Djurgården eller bara vanlig idrottsanhängare?
Nu blir det möjligt att köpa aktier i storklubbens ishockeylag – vilket flera börs- och näringslivsstjärnor redan har gjort. 

De kallas för ”Mesta mästarna” och har 16 SM-guld på meritlistan. 

Nu kan du som sparare bli delägare i Djurgårdens IF. 

Hockeyföreningen öppnar investeringsluckan på torsdag – och på sikt kan det även bli tal om en börsnotering. 

MISSA INTE: Världsartistens aktiesmäll – sålde för tidigt

Djurgårdens IF är en av svensk idrotts främsta föreningar genom alla tider. Stockholmsklubben har inte minst varit ytterst framgångsrik på ishockeysidan. Totalt har det blivit 16 SM-guld. 

Djurgården snittar flera tusentals åskådare, både på fotbolls- och hockeymatcher, och nu öppnar det sig en möjlighet att bli delägare i ishockeyföreningen. 

För att stå sig ännu bättre i en tuff konkurrens väljer Djurgården att genomföra en nyemission på upp till 24 miljoner kronor. Som sparare får du chansen att investera i klubben, via holdingbolaget ”DIF Hockey Partners Sweden AB”, för ett belopp på allt mellan 500 till 500 000 kronor, meddelade Djurgården på sin webbplats för en dryg månad sedan. 

– Vi behöver inte pengar just nu för att täcka några skulder. Vi gör det här för att vi vill kunna växa snabbare och satsa framåt, säger Djurgården Hockeys vd Jenny Silfverstrand till Dagens Industri. 

SE MER: Nya köptips från Börsveckan

Tunga namn har skrivit på

Djurgården kommer att göra sin nyemission med hjälp av finansieringsplattformen Pepins. Startskottet går på torsdag. Carl Johan Högbom, som tidigare bland annat varit tillförordnad vd för Aktiespararna, har utsetts till ansvarig. 

– Vi har 6,3 Mkr klara från personer som sagt att de ska teckna. Det ser vi som ett styrkebesked, säger Ulf Grunander, styrelseledamot i klubben, till DI. 

Holdingbolagets ordförande heter så mycket som Peter Lindell. Han är bland annat känd för sina investeringar i spelbolaget Paradox, Mathem och auktionssajten lauritz.com. PWC:s förre styrelseordförande Göran Tidström har tagit på sig rollen som störste aktieägare då han har införskaffat sig 20 000 aktier värda cirka 1 miljon kronor. 

Även Oriflames ordförande Alexander af Johnick och Volatigrundaren, tillika miljardären, Karl Perlhagen har gått in med en halv miljon kronor vardera. Trelleborgs ordförande Sören Mellstig har skickat in 200 000 kronor i föreningen. Det sägs även att namn som Anders Ullberg, ordförande i Boliden, och Fredrik Reinfeldt, tidigare statsminister, ska vilja teckna djurgårdsaktier. 

YTTERLIGARE LÄSNING: Därför ser DI köpläge i aktien

Kan hamna på börsen 

Det är möjligt att Djurgården, genom holdingbolaget, kan komma att bli en aktör på Stockholmsbörsen i ett längre perspektiv. 2 000 personer ska redan ha hört av sig och varit intresserade av att slå till på aktier i klubben. 

– Misslyckas emissionen är det Pepins som tar den ekonomiska smällen, säger Carl Johan Högbom. 

Ambitionen är dessutom att aktierna ska gå att handla kvartalsvis med start på våren 2018 hos Pepins, uppger Dagens Industri. 

Djurgården är tydligt med att pengarna från nyemissionen inte enbart kommer att gå till föreningens herrlag i SHL utan även spenderas på att stärka ungdomssidan samt damsektionen – vars representationslag är regerande mästare i högstaligan SDHL.

– Det är en lojalitetsfråga. Om vi inte satsar på damerna och ungdomarna bränner vi oss rejält, säger Jenny Silwerfeldt. 

LÄS MER: Gunnebo vinstvarnar

Intensiv handelspremiär

Den första emissionsperioden inleds, som sagt, på torsdag eftermiddag. Ett par timmar senare ska spelarikonen Nichlas Falk hyllas och få sin tröja upphissad i Hovets tak inför mötet med Färjestad. 

Djurgården har fått en utmärkt start på säsongen och ligger trea inför drabbningen med den serieledande ärkerivalen från Karlstad. Återstår att se huruvida det blir investerings- och resultatsuccé den 12 oktober. 

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.