Aktiespararna

Bortblåst kvalitetspremie

25 mars 20219 min lästid
Korta portföljen.
Korta Portföljen blickar framåt. Denna vecka ser analytikern köpläge i en tidigare säljkandidat som har förutsättningar att blomstra under 2021 (vecka 12)

Allmän reflektion

Tiden rusar fram.

Mars månad går mot sitt slut och om en vecka tar april och påsken över.

Den senaste tiden har varit intensiv. En rad trevliga projekt har planerats och genomförts i Aktiespararnas regi. Igår var det till exempel dags för temakväll med undertecknad igen.

Denna gång var det fokus på förvärvsbolagens värdeskapande. Förvärvsstjärnor som Addlife, Fasadgruppen, Embracer och Beijer Alma presenterade sina förvärvsstrategier och bjöd på spännande tankegångar kring sina respektive förvärvsmodeller.

Om ni missade direktsändningen, så kommer fler chanser. Presentationerna, med Q&A, kommer löpande komma upp på Aktiespararnas webbplats kommande dagar.

Addlife ligger redan uppe, den hittar ni här. Håll utkik efter de tre andra!

Konsten att blicka framåt

Under utbildningsdelen igår lyfte jag fram vikten av att kunna blicka framåt. Det gäller aktiehandel i allmänhet, men förvärvsbolagen i synnerhet.

I transaktionsintensiva serieförvärvare är intjäningsförmågan ett rörligt mål, vilket ställer höga krav på analytikerns analysmodell och prognosförmåga.

Att enbart titta bakåtblickande eller på R12-siffor slår allt som oftast fel eftersom dessa modeller utelämnar entreprenörens möjligheter till opportunistiska förvärv längs vägen.

Samtidigt blir det lätt spekulativt att lyfta in ännu ej-genomförda förvärv i kalkylen. Det är en fin balansgång, men investerare som har förmågan att titta bortom Excel-arket är oftast de som är mest framgångsrika på börsen.

Korta Portföljens största innehav, AQ Group, är ett aktuellt exempel. Verkstadsbolaget från Västerås är en historiskt mycket framgångsrik förvärvsmaskin. Trots framgångarna värderas bolaget försiktigt relativt andra skickliga förvärvsbolag. Hur kommer det sig?

Dels beror det på verksamhetens natur – att vara underleverantör till stora industrikunder är ingen lätt uppgift – och dels beror det på den något osexiga nischen med att köpa underpresterande industribolag till vrakpriser och sedan omstrukturera dessa verksamheter.

Fortsatt attraktiv

En del har avfärdat AQ-caset på grund av den ”historiskt höga värderingen” just nu. Är p/e 17 på R12-siffror att betrakta som dyrt för AQ?

I skrivande stund är börsvärdet runt 5,5 miljarder svenska kronor och aktien handlas med en premie jämfört med det historiska snittet på omkring p/e 13x, absolut.

Men det man missar med det resonemanget är att 1) aktier handlas på framåtblickande siffror 2) AQ genomförde inga förvärv under 2020 3) bolaget genererar en halv miljard i operativt kassaflöde och har lika mycket i kassan för tillfället.

Samtidigt förändras omvärlden. Serieförvärvare - med kortare historik än AQ:s - handlas i dagsläget runt 30-35x årsvinsten på Stockholmsbörsen. Dessutom var 2020 kraftigt påverkat av coronapandemin, vilket hämmade intäktstillväxten i industrirörelsen.

Om vi istället väljer att blicka framåt, kan vi lyfta in realistiska antaganden kring volym- och förvärvstillväxt med nya vd:n James Ahrgren. Halvledarkrisen är förvisso en osäkerhetsfaktor i fordonssektorn i nuläget, men på några års sikt är det sannolikt av mindre betydelse.

Korta Portföljen upprepar riktkursen på 365 kronor.

Consti (kurs 13,40 euro)

Det finska renoveringsbolaget har utvecklats väl sedan inköpet den 10 december i fjol. Bolaget har genomfört en imponerande vändning av rörelsen och nischen är spännande.

Korta Portföljen ser dock mer spännande möjligheter på annat håll och väljer därför att kliva av Consti. Hela positionen avyttras till kurs 13,40 euro och växelkurs EUR/SEK på 10,20.

Totalavkastningen på tre månader kan summeras till omkring 36 procent.

Fagerhult (kurs 46,60 kronor)

Det svenska belysningsföretaget Fagerhult var länge en prisad tillväxtstjärna på Stockholmsbörsen. Med en aktiv förvärvsagenda expanderade rörelsen globalt.

Vinsttillväxten var ihållande hög mellan åren 2012 och 2017. Efter framgångarna ansågs bolaget vara ett kvalitetsbolag i mångas ögon. Trots de goda egenskaperna, säljstämplade undertecknad Fagerhult-aktien i maj 2017 i tidningen Aktiespararen.

Bakom säljrekommendationen fanns i huvudsak 1) en vinsttillväxt som beräknades avta markant kommande kvartal och 2) en omotiverat hög premievärdering.

Justerar vi för aktiespliten några månader senare, stod aktiekursen i omkring 130 kronor vid analystillfället. Sedan dess har Fagerhult-aktien kraschat spektakulärt till dagens nivå på omkring 46 kronor. Det motsvarar en nedgång på nära 70 procent.

Stora motgångar under 2020

Däremellan har bolaget genomfört ett stort förvärv i Italien, i form av iGuzzini, och delvis genomfört en nyemission för att finansiera köpet. Det italienska köpet blev dessvärre inte särskilt vältajmat för bolaget efter att Italien kort därefter drabbats hårt av pandemin.

Verksamhetsåret 2020 blev på det stora hela ett förlorat år för Fagerhult. Pandemin hämmade försäljningen och organiskt tappade bolaget omkring 1,2 miljarder kronor i försäljningsvolym samtidigt som vinsten reducerades kraftigt.

I vinsttermer räddades helårsresultatet 2020 av förändringar i den italienska skattelagstiftningen under fjärde kvartalet, vilket gav en kraftigt positiv engångseffekt. Justerat för detta blev 2020 i praktiken ett vinstlöst år för belysningskoncernen.

Ljusare framtid

Blickar vi framåt, går Fagerhult återigen en ljusare framtid till mötes.

Internt förbättringsarbete med kostnadsbesparingar väntas ge effekter under 2021 samtidigt som sannolikheten är hög för att försäljningsvolym gradvist kommer att återhämtas under året. Som tillägg har förlustverksamheten i Sydafrika avvecklats.

Lyfter vi blicken några år framåt, är behovet av energieffektiva och moderna belysningslösningar kvar och Fagerhult har en rad spännande lösningar för både inomhus- och utomhusbruk. Koncernen har även en rad starka varumärken i portföljen.

På samma gång har Fagerhult en ägarbas i världsklass i ryggen. Största ägare är investmentbolaget Latour med Gustaf Douglas i spetsen. Latoursfären är kända för sin långsiktighet och fingertoppskänsla när det kommer till värdeskapande affärer.

Bortblåst premievärdering

Efter kurshaveriet är den tidigare premievärderingen som bortblåst i Fagerhult. Nu värderas bolaget förhållandevis försiktigt i förhållande till sin kvalitet och tillväxtprofil kommande år. Även om fokus ligger på interna förbättringar kommande kvartal, kvarstår förvärvsoptionen.

Efter återkommande besvikelser är Fagerhult uträknat av börsen. Samtidigt närmar sig en operativ ljusning i verksamheten, vilket inte återspeglas i rådande värderingsnivå.

Det upplägget tilltalar Korta Portföljen. Aktien plockas in till kursen 46,60 kronor. Positionen motsvarar omkring 8 procent av portföljvärdet. Riktkursen sätts till 59 kronor med en placeringshorisont på 4 månader.

Efter förändringarna, hittar ni portföljen nedan


Om Korta Portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark.

Syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall.

All handel sker på egen risk. Gör alltid din egen analys innan köp- respektive säljbeslut fattas.

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikern får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen.

Portföljuppdatering sker varje vecka på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här

Dela med dig