Aktiespararna

Bostadspriserna steg i april

Av Jessika Bouveng
8 maj 20232 min lästid
Trots ekonomisk oro så visar statistiken att priserna antingen stiger eller står stilla.

Priserna på bostadsrätter ökade 1 procent medan villapriserna var oförändrade i april. Prisutvecklingen på årsbasis för bostadsrätter är nu -10 procent medan villorna ligger på -13 procent. Månaden innan var årsnivåerna -11 procent respektive -13 procent.

Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

I april ökade bostadsrättspriserna i storstadsområdena genomgående. "Storgöteborg och Stormalmö ökade med 2 procent medan Storstockholm ökade med 1 procent. Priserna i centrala Stockholm var oförändrade medan de ökade med 1 procent i centrala Göteborg och 2 procent i centrala Malmö. På årsbasis varierar nedgångarna från 9 procent till 11 procent", säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Han säger vidare att villapriserna ökade med 1 procent i Stormalmö och Storstockholm medan de var oförändrade i Storgöteborg. "I storstadsområdena, där drygt 30 procent av villorna säljs, har priserna på årsbasis minskat mellan 15 procent och 16 procent. I riket exklusive storstadsområdena är årsförändringen -13 procent."

Antalet sålda bostäder fortsätter att vara lågt. Under april såldes 7 600 bostadsrätter och 3 600 villor, det är 29 procent respektive 27 procent färre än samma månad förra året.

"Hushållens marginaler har krympt och konsumtionen har minskat rejält, men att svenskarna prioriterar sitt boende bekräftas av statistiken. Trots den ekonomiska oron såg vi stillastående eller stigande priser i april", säger Joakim Lusensky, kommunikationschef på Mäklarsamfundet.

Dela med dig