Aktiespararna

Bostadsrätter upp 4,7% sedan årsskiftet

Av Göran Lind
7 juli 20232 min lästid
Medan bankernas ekonomer varnar för fortsatt prisfall fortsätter bostadsrättsmarknaden att visa styrka i år.

Sedan årsskiftet har priserna på bostadsrätter i Sverige ökat med 4,7%, visar dagens siffror från Svensk Mäklarstatistik med ett snittpris på knappt 44 000 per kvadratmeter.

Det är inte första gången bankerna underskattar styrkan i bostadsmarknaden, under den kraftiga prisuppgången fram till 2022 var det flera av prognosmakarna som trodde på prisfall.

I centrala Stockholm, som med de högsta priserna också får anses som den mest räntekänsliga marknaden, har nu bostadsrättpriserna stigit sju månader i rad, sedan november 2022 är prisuppgången 7% och snittpriset är nu drygt 105 000 per kvadratmeter.

Sedan toppen i mars 2022 är bostadsrättspriserna i Sverige ned 9% och i centrala Stockholm har de tappat 8% sedan högsta nivån (februari 2022).

Flera av bankerna tror att priserna ska falla med totalt 20% från toppen, bland annat mot bakgrund av att Riksbanken väntas höjs styrräntan ytterligare och att höjningarna ännu inte slagit igenom fullt ut i bostadsräntorna. Det skulle betyda ett prisfall på ytterligare drygt 10% till botten. Från mäklarhåll talas i stället om en fortsatt stabiliserande marknad.

”Trots att Riksbanken sannolikt inte är klara med räntehöjningar bedömer en majoritet av våra medlemmar att prisstabiliseringen fortsätter även under det tredje kvartalet. Samtidigt har drastiskt höjda boendeutgifter gjort det svårare för många som behöver flytta att faktiskt göra det, vilket märks i låga försäljningstal”, säger Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef, Mäklarsamfundet.

Förklarande artiklar

Dela med dig