Aktiespararna

Bostadsrättspriser i Stockholm trotsar tyngdlagen

Av Finwire/Redaktionen
31 mars 20232 min lästid
Bostadsrättspriserna var i princip oförändrade i Stockholms kommun under mars, jämfört med februari. Det visar Danske Banks Boprisindikator.

Enligt säsongsrensade siffror handlar det om en marginell nedgång på 0,3 procent. Lägenheter i storleksklassen 40-60 kvm sticker ut på uppsidan och steg omkring 1 procent.

”Stockholms bostadsrättspriser var återigen i det närmaste oförändrade i mars efter att ha stått stilla i februari. Det framstår som nästan obegripligt att bostadspriserna på detta sätt trotsar tyngdlagen i ett läge där Riksbanken kommer att lyfta styrräntan till över 4 procent fram till sommaren, där reallönerna faller mer än väntat och där hushållens likvida finansiella sparande till stor del redan utnyttjats. Mot den bakgrunden tror vi priserna faller mer än i tidigare bedömningar", uppger chefsekonomen Michael Grahn.

Danske Bank upprepar alltså sin bedömning om att bostadspriserna kommer att sjunka under de kommande månaderna. Detta då tidigare räntehöjningar ännu inte fått fullt genomslag, men även på grund av att inflationen varit högre än väntat. Danske Bank tror nu att priserna kommer att falla med 25 procent från toppen. Den tidigare prognosen var en nedgång om 20 procent.

"Detta tror vi kommer att leda till att Riksbanken tvingas höja med 75 baspunkter redan vid aprilmötet för att sedan höja en sista gång under juni med 50 baspunkter vilket skulle ta styrräntan till 4,25 procent. En styrränta på 4,25 procent kommer innebära bolåneräntor på omkring 5,25 procent om de följer samma trend som innan, detta kommer definitivt sätta press på svenska hushåll där 50 procent fortsatt har rörliga bolåneräntor, resterande har bundit på relativt korta löptider", skriver storbanken.

Danske Bank tror inte heller att Riksbanken kommer att sänka räntan under 2023 utan att det sker först 2024.

Marknadsnyheter

Dela med dig