Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-12-30

Bottenfiske i Norwegian: "Pressad bransch i normala tider"

wysiwyg_image

Det norska flygbolaget Norwegian var den mest nettoköpta aktien bland Nordnets svenska sparare i december. 

I år har aktiekursen störtdykt med dryga 97 procent och handlas i skrivande stund till knappt 89 norska kronor efter den omvända spliten där 100 aktier lagts samman till en aktie.

Nordnet påminner om att Norwegian i ett försök att undvika konkurs beviljats konkursskydd för de irländska dotterbolagen. Flygbolaget har även skickat in en ansökan om konkursskydd i Norge enligt Nyhetsbyrån Direkt.

 

wysiwyg_image

Mohammed Salih menar att även under normala omständigheter är flygbranschen ett osäkert kort. 

– Jag tror inte alla sparare är medvetna om vilka risker de faktiskt tar när de investerar i en hårt pressad bransch som även har det tufft i bättre tider.

Varför tror du att så många investerar i aktien?

– Norwegian har tappat ungefär 98% bara i år och då tror många sparare att den ska upp till samma kurs som den varit på innan så fort vaccinet är här och människor börjar resa igen. Men jag tror det kommer vara tvärtom, mindre resor för att 2020 har visat att det går att bedriva verksamheter utan att flyga till alla möten. Även miljötänktet kommer ha en stor betydelse for Norwegians fortsatta börsresa.

För att en aktie ska komma tillbaka till sin forna glans krävs det rejäla procentuella ökningar. 

– Man ska komma ihåg att en aktie behöver återhämta sig 900 procent om den gått ner 90 procent för att hamna på plus minus noll i sin investering.

Författare Jakob Palmgren

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.