Aktiespararna

Kan vara bottenkänning för Hexatronic

Av Jan Lindroth
9 februari 20242 min lästid
Jan Lindroth skriver om Hexatronics Q4-rapport.
Hexatronics Q4-rapport låg I linje med höstens två vinstvarningar och de kortsiktiga utsikterna är fortsatt tuffa. Hexatronic spår att marginalen vänder uppåt efter sommaren så innevarande halvår kan vara botten. Aktien rusar nästan 20% som följd.

Småspararfavoriten Hexatronic har länge njutit av stark tillväxt inom datakommunikation, utbyggnad av fiber och datacenter. Sedan drogs mattan undan i USA vilket fått den tidigare högt värderade aktien att rasa omkring 85% sedan toppen i slutet på 2022.

Det är dock inte luftaffärer som Hexatronic håller på med. Utbyggnaden av fiber håller på och behovet är stort. Den kan dock vara ryckig och kostsam och inflation och höga räntor har varit grus i maskineriet.

Försäljningen i fjärde kvartalet steg visserligen lite men det på grund av förvärv, främst USNet. Organiskt föll den 23%. Vinsten smälte ihop det sista kvartalet och rörelsemarginalen rasade från 16,2% till 7,4%.

I den andra vinstvarningen för Q4, den 21 november, flaggade Hexatronic för en ebita-marginal på 12–14% under andra halvåret 2023, mot tidigare bedömning på 15–17%. Utfallet blev 13,1%.

Svagt första halvår, bättre under det andra

Första halvåret i år blir svagt säger Hexatronic samtidigt som man ser ljusare på andra halvåret vilket man också gjorde i vinstvarningen.

Kassaflödet var bra sista kvartalet och kassan är relativt välfylld. Ett besparingsprogram lanseras som bantar kostnaderna med 90 miljoner kronor per år.

Hexatronic lär inte bli den tillväxtraket aktien tidigare varit, men får man lite ordning på torpet under 2024 är aktien lågt värderad idag. Även om vinsten per aktie halveras 2024 mot 2023 ligger p/e-värderingen på omkring 10. För 2025 borde det sedan kunna vända uppåt med bättre marginaler och organiskt tillväxt.

Om 2024 innebär bottenåret är det nya man ska köpa Hexatronic

Aktien steg nästan 8% inför rapporten och stiger nästan 20% vid börsöppning i dag. Aktien och ledningen dras dock med ett stort negativt förtroendekapital, varför utsagor om att det kan ljusna andra halvåret 2024 får tas med en nya salt. Med två vinstvarningar inför ett kvartal måste man undra hur bra koll ledningen har på sin egen marknad. Men om 2024 innebär bottenåret är det nu man ska kliva på aktien.

LÄS MER: Korta portföljen: Värderingen är låg - finns mer att hämta i aktien

LÄS MER: Astra Zeneca föll på rapport - analytikern: "Långsiktigt lockar aktien"

Dela med dig