Aktiespararna

"Bra start på rapportsäsongen"

Av Elin Hanspers
23 april 20243 min lästid
Den svenska rapportsäsongen har fått en solid start, och Stockholmsbörsen höll emot väl förra veckan, menar Helena Haraldsson, makro- och omvärldsstrateg på Carnegie.

Stigande räntor och ökad geopolitisk risk ledde till en börs i moll förra veckan, där S&P 500 handlades ned med 3%. I en börskommentar skriver Carnegies Helena Haraldsson att nedgången leddes av de magnifika sju-bolagen som föll med nära 8%. Samtidigt visar siffrorna att världsekonomin tuffar på.

Hon menar att den svenska rapportsäsongen har fått en god start, något som avspeglades i att Stockholmsbörsen höll emot väl i förra veckan.

"Det som framförallt sticker ut är marginalerna som överraskat på uppsidan. Medianbolaget har slagit vinstförväntningarna med 5 procent och helårsprognosen för 2024 har justerats upp med i genomsnitt 3 procent efter rapporterna. Det bör dock tilläggas att en del av prognoshöjningarna är kopplade till den svaga kronan", säger hon.

I Swedbanks senaste strategi-och marknadsuppdatering skriver banken att större bolagen har överträffat förväntningarna medan de mindre bolagen inte riktigt levererat.

" Av det vi sett hittills så är inledningen helt klart godkänt, särskilt bland de stora industribolagen, där lönsamheten fortsätter vara stark. Även efterfrågan har varit helt ok, där ABB också pratar om bättre aktivitet i Kina och att även den kortcykliska aktiviteten kommit tillbaka tidigare än förväntat. Men tills nästa vecka har vi en bättre bild över utvecklingen", skriver de.

Svenska rapporter rullar in

Helena Haraldsson lyfter fram att hela 178 av S&P 500-bolagen rapporterar denna vecka, däribland fyra av de magnifika sju-bolagen: Tesla på tisdag, Meta på onsdag, samt Microsoft och Alphabet på torsdag. Detta är även något som Swedbank tar fasta på.

"Det är ingen överdrift att utpeka det här marknadssegmentet, främst megabolagen, som vägledande för stämningsläget på marknaden", skriver de.

Även för svensk del är det en tung rapportvecka i Sverige med rapporter från bland annat Sandvik, Epiroc, SEB, Handelsbanken, Essity och Atlas Copco.

Under måndagen kom också Sandviks rapport, som Aktiespararnas analytiker Cristofer Andersson kommenterat här, och i förr veckan kommenterade vi såväl Volvos som Kinneviks rapport.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsnyheter

Dela med dig