Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2023-03-24

Brant fall på börsen - efter att ny storbank rasar

wysiwyg_image

Fallet på Stockholmsbörsen tilltar under fredagen.

Anledningen är att bankoron nu blossat upp på nytt – efter att Deutsche Bank rasat kraftigt på börsen.

”Vad marknaderna oroar sig för nu är en finanskris”, skriver Brad McMillan, investeringschef vid Commonwealth Financial Network, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Stockholmsbörsen ser ut att gå mot sin tredje minusdag i rad. Rörelserna inledningsvis var små men vid lunch på fredagen har fallet tilltagit och de breda indexen är minus cirka två procent.

En av anledningarna är att bankoron nu har fått nytt liv. Detta efter att Deutsche Bank rasar kraftigt, då bankens kreditswappar rusat i värde de senaste dagarna. Swapparna är ett sätt för obligationsinnehavare att försäkra sig mot effekterna om banken skulle ställa in betalningarna.

Största dagsuppgången någonsin

Ökningen på swapparna är den högsta noteringen på fyra år och den största dagsuppgången någonsin, enligt Reuters.

”Deutsche Bank har stått i strålkastarljuset ett tag nu, ungefär som Credit Suisse tidigare. Banken har genomgått olika omstruktureringar och ledningsförändringar i försök att komma tillbaka på fast mark men hittills verkar inga av dessa ansträngningar ha fungerat egentligen”, säger Stuart Cole makroekonom på Equiti Capital till Reuters.

Bankens börsras har fått spridningseffekt till Europa och i Stockholm handlas samtliga storbanker nedåt.

Oron för en finanskris växer

Det största tappet står Nordea för som är back cirka nio procent, men värt att notera är då att aktien idag handlas utan utdelning.

Även andra europeiska banker backar under fredagen.

”Fed är inte längre det marknaderna oroar sig för, och de oroar sig egentligen inte heller för recession. Vad marknaderna nu oroar sig för är en finanskris”, skriver Brad McMillan, investeringschef vid Commonwealth Financial Network, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

 

Författare Eric Emanuelsson