Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-12-18

Bud på Tikkurila: ”Amerikaner ser stora värden i färgbolaget”

wysiwyg_image

PPG lägger bud på det finska färgbolaget Tikkurila. 

Tikkurila äger varumärken som Alcro och Beckers och omsatte cirka 560 miljoner euro under verksamhetsåret 2019. Aktien handlas på Helsingforsbörsen.

PPG erbjuder 25 euro per aktie, motsvarande en budpremie på 66 procent jämfört med torsdagens stängningskurs på omkring 15 euro. 

Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark har följt färgbranschen under en längre tid. Den 10 december tog analytikern in i aktien i Korta Portföljen. 

- Tikkurila har kommit långt på sin resa. Att ett uppköpsbud skulle komma veckan efter att den åkte in i portföljen var mer tur än skicklighet, säger han

Högtryck i färgbranschen

Analytikern beskriver färgbolaget Tikkurila som ett lönsamt och växande bolag med ljusa framtidsutsikter.

Trots framgångarna under 2020 flög aktien under radarn för många. 

I inlägget ”Renoverade kupongmaskiner”, gavs bland annat motiveringen bakom inköpet till Aktiespararens kortsiktiga portfölj:

”För närvarande råder högtryck i färgbranschen. Kundtillströmningen är stark när hemmafixare vill måla om i pandemitider. Tikkurila rider på trenden.

Aktien erbjuder hög intäkts- och vinsttillväxt till ett lågt pris. Likt Svedbergs, är bolaget en bortglömd byggpärla med potential. En dold högpresterare”

Tips i Sparpodden

Analytikern tipsade även om aktien i senaste avsnittet av Nordnets podcast, Sparpodden. 

Avsnittet finner nedan (från cirka 36 minuter in i programmet). 

Amerikaner ser värden

PPG Industries, med huvudkontor i Pittsburgh och en global försäljning på 15 miljarder dollar, ser utvecklingspotential i den finska färgkoncernen Tikkurila. 

- Det är uppenbart att amerikanerna ser värden i Tikkurila. Det finns industriell logik bakom affären och PPG köper en tydlig marknadsledare, säger Ahnemark 

Beträffande prislappen tycker analytikern att priset är skäligt. Tikkurila har dock värderats försiktigt på Helsingforsbörsen inför budet, vilket motiverar den stora budpremien. 

- Trots den stora premien värderas rörelsen till runt 15 gånger fritt kassaflöde, säger Aktiespararnas analytiker

Nya lyft

Efter framgångarna i Tikkurila lyfter Korta Portföljen till nya höjder. Färgbolaget går om Pricer och blir portföljens största innehav. 

Avkastningen sedan augusti är 36 procent, omkring 28 procent före jämförelseindex. 

Var kommer nästa uppköp?

- Jag försöker hitta välskötta bolag till rimliga värderingar, inte spekulera i nästa uppköp. Bud kan bli en snabb värdedrivare, men jag föredrar när fina bolag stannar på börsen, säger Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark

Redaktionen

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.