Du är här

2018-02-26

Buffett: Ignorera kortvariga svängningar

wysiwyg_image

Nytt årligt brev till investerare

I sitt årliga brev till investerare uppmuntrade Warren Buffett sparare att vara tålmodiga och ignorera kortvariga prissvängningar.

I brevet, som med sina 17 sidor var kortare än tidigare år, sade han att det på lång sikt vore ett misstag att ändra riskbedömningen och vikta om från aktier till statsobligationer.

I takt med att investerares tidshorisont ökar blir en diversifierad portfölj med amerikanska aktier allt mindre riskfyllt än obligationer, förutsatt att aktierna köps till en vettig värdering givet aktuell räntenivå, resonerar Buffet.

"Det är ett stort misstag för investerare med långsiktig investeringshorisont att mäta sin 'risk' som portföljens andel obligationer i förhållande till aktier", skrev Warren Buffett.

Undvik lånade pengar

Enligt CNBC uppmanar investeringslegenden sparare att aldrig låna pengar för att köpa aktier.

Bakom argumentationen pekar Buffett bland annat på hur aktiekursen i hans eget bolag - Berkshire Hathaway - har sett stora prisfluktuationer över tid och att det hade gått illa för en belånad person. 

wysiwyg_image

Tabellen visar de största fallen för Berkshire Hathaway-aktien under årens gång. Källa: CNBC

"Den här tabellen är det starkaste argumentet jag kan samla ihop mot att använda lånade pengar för att köpa aktier. Det finns helt enkelt inget svar på hur mycket en aktie kan falla på kort sikt" argumenterar Warren Buffett. 

Redaktionen/Direkt

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.