Aktiespararna

Buffetts långsiktiga sparval: ”Aktier kommer se billiga ut”

Av David Flatbacke-Karlsson
25 februari 20192 min lästid
Hur ska du placera dina pengar i ett tioårigt perspektiv? Världens kanske främste investerare är i alla fall säker på sin sak. "Jag hade inte tvekat en sekund", säger Warren Buffett till CNBC.

Sedan 1965 har Warren Buffett, som fyller 89 år den 30 augusti 2019, skrivit ett årligt brev till aktieägarna i framgångsrika konglomeratet Berkshire Hathaway.

En av många intressanta saker som lyfts fram i den 14-sidiga redogörelsen den här gången är hur han ser på var bäst möjlighet till störst avkastning finns kommande tio år. För CNBC utvecklar Warren Buffett sitt resonemang.

– Om jag fick välja mellan att köpa en 10-årig obligation med ett tioårigt perspektiv eller att köpa S&P 500 (ett amerikanskt nyckelindex av börskaraktär) och behållit i tio år så hade jag valt S&P 500 utan att tveka en sekund.

Warren Buffett implementerar nära på samma resonemang sett över 30 år, att han är övertygad om att en investering i S&P 500 troligtvis skulle bli betydligt mer lönsam.

LYSSNINGSTIPS: Nya avsnittet av Aktiepodden som innehåller fokus på Buffetts investerarbrev

”Då kommer aktier se billiga ut”

Under en period 2018 steg amerikanska 10-årsräntan till över 3 procent, vilket av många bedömare indikerar att ett skifte kring synen på att äga aktier kan vara på väg att bli verklighet. Federal Reserve inledde en räntehöjningscykel och en process för att banta sin balansräkning.

Nya kommentarer från centralbanken angående hur den kommer att agera i framtiden har fått ett flertal investerare att investerare att se obligationer som ett säkrare alternativ än aktier, enligt CNBC.

Men Warren Buffett är övertygad om att aktier kommer att ge bättre avkastning det stundande decenniet.

– Vi har haft en längre period av låga räntor över hela världen. Det ser inte ut som om de kommer att höjas särskilt mycket väldigt snabbt heller. Vi kan vara på väg in i en ny värld, likt den som Japan gick in i 1990. Om det sker kommer aktier att se väldigt billiga ut, säger han till CNBC.

Aktietips

Dela med dig