Aktiespararna

Buffetts sparråd: ”Välj aktier”

Av David Flatbacke-Karlsson
27 februari 20182 min lästid

Aktier eller obligationer?
För ikoniske investeraren Warren Buffett är valet enkelt.
– Jag skulle inte tveka att välja aktier, säger han till CNBC.

Warren Buffett är känd för att vara världens kanske främste investerare.

Mannen bakom succéartade investmentbolaget Berkshire Hathaway är övertygad om hur sparare ska lyckas med sina investeringar på längre sikt.

Det handlar om att våga köpa aktier, menar han.

Sedan 1965 har Warren Buffett, tillsammans med sin parhäst Charlie Munger, levererat en årlig avkastning på i snitt cirka 20 procent. Han har hyllats stort för sin gärning i Berkshire Hathaway.

Nyligen skrev den i dag 87-årige Warren Buffett sitt årliga brev till investmentbolagets aktiesparare. Där lyfter han bland annat fram varför han anser att det är bättre att äga aktier än obligationer.

– Om det handlar om att välja aktier eller obligationer med längre löptider, så hade jag inte tvekat att välja aktier. Jag är säker på att aktier kommer att leverera bättre än statsobligationer sett över 30 år, säger investeringsgurun till CNBC.

Vikten av långsiktighet

Warren Buffett är samtidigt noggrann med att betona att det är långsiktighet som gäller för att kunna bli framgångsrik med sina aktieinvesteringar. Anledningen till att låta bli obligationer handlar inte minst om hur papperna kan påverkas negativt av inflationens utveckling och av hur räntorna beter sig.

– Jag vill verkligen lyfta fram att aktier kommer att vara betydligt mer riskabla än korta amerikanska obligationer kommande dagar, veckor och till och med år. Men sett i en längre investeringshorisont kommer en diversifierad portfölj bestående av amerikanska aktier att vara tryggare än obligationer.

Det förutsätter samtidigt att köpen görs till en förnuftig multipel av vinst ställd mot rådande räntor, understryker Warren Buffett. Berkshire Hathaway-vd:n menar också att det är helt fel av investerare att mäta risken i portföljen genom dess fördelning mellan aktier och obligationer.

– Det är ett misstag av långsiktiga investerare, så som pensionsfonder, donationer till college eller sparmedvetna individer, att tänka så, säger han till CNBC.

Dela med dig