Aktiespararna

Buffetts tre senaste köp - kör på när andra är rädda

Av Cristofer Andersson
13 september 20235 min lästid
Warren Buffett är en amerikansk investerare och affärsman. Han är av många ansedd som den bästa investeraren någonsin.
”Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful”, är utlåtanden som Warren Buffet flera gånger återkommit till, såväl i ord som i handling. Bevis på sistnämnda står att finna i Berkshire Hathaways senaste investeringar, som går emot vad andra ser betydande risker i och således håller sig borta från.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Bostadsbyggare

Under årets andra kvartal har Buffett, Munger och övriga i Berkshires ledning tagit beslutet att investera i tre bostadsbyggare till en total summa om $814 miljoner, motsvarande cirka 0,2 % av hela Berkshire Hathaways portfölj.

Det ena av bolagen är D. R. Horton, där 90 % av de tidigare nämnda $814 miljonerna investerades. Summan motsvarar cirka $732 miljoner. D. R. Horton, grundat i Texas 1978, är USA:s största bostadsutvecklare och noterat sedan 1992. Bolaget är verksamt i de flesta av USA:s delstater, men har sitt största fokus mot kustområdena.

Aktien har gått starkt såväl under 2023 som de senaste tre, fem respektive tio åren. Vad föreligger då denna investering, då aktien gått så starkt? Då vi inte vet exakt till vilken kurs Berkshire investerade lämnas vi att gissa, men givet investmentbolagets förmåga att vara nitiska med pris relativt värde torde de ha köpt aktierna under början av april, då D. R. Hortonaktien kostade cirka $97. Ställt mot bolagets vinst på rullande 12 månader motsvarar det ett P/E 6,8, vilket, exklusive 2022, är den lägsta värderingen sedan 2012.

Sämre efterfrågan och pressade marginaler

I Sverige har flera bostadsbyggare vittnat om en avmattande och mer trögrörlig marknad. Dels minskar orderingångarna samt orderstockarna, dels pressas marginalerna vid de transaktioner som genomförs. I USA har samma tendenser börjat synas, om än inte att det är i samma magnitud som i Sverige.

D. R. Horton har ett brutet räkenskapsår, vilket gör att deras senaste rapport från den 20 juli är för bolagets tredje kvartal. Rapporten visar att under årets första nio månader har nettointäkten per aktie minskat med 21 %, från $11,85 till $9,39. Vidare har orderingången minskat med 5 % när räkenskapsåret 2023 års första nio månader jämförs med samma period föregående räkenskapsår. Beträffande bolagets orderstock har den under samma period minskat med 34 %.

När det tredje kvartalet från förra året och detta år jämförs framkommer även att bolagets rörelseresultat, rörelsemarginal, vinst samt vinstmarginal minskat, vilket även kunnat skönjas i de svenska bostadsutvecklarna.

Förutom D. R. Horton investerade Berkshire i NVR samt Lennar Corporation Class B. Hos förstnämnda framkommer mycket av det D. R. Horton kommunicerat. Under räkenskapsåret 2023 års två första kvartal har NVR fått se sin omsättning minska med 10 %, medan nettointäkterna och vinst per aktie minskat med 13 % respektive 10 %. Till skillnad från D. R. Horton har dock NVR fått se sin orderingång öka, om än marginellt.

Samma står att läsa hos Lennar Corporation, som såg en marginell ökning gällande orderingången. Emellertid minskade såväl omsättning som rörelseresultat, rörelsemarginal, vinst och vinstmarginal även här.

Makro och mikro

Buffett har sagt att han och därmed Berkshire inte investerar utifrån makro, utan att fokus är på och i bolagen, det vill säga mikro. Emellertid studerar de hur de makroekonomiska utsikterna är och tar med det när de djupanalyserar bolagen.

Makro gör gällande att USA ser liknande trender som i Sverige, om än att det är än värre i Sverige givet hushållens höga skuldsättning samt att många har rörliga bolån. I USA har de flesta fasta bolån med löptider så långa som trettio år. Oavsett detta påverkar såklart räntor och inflation såväl nya som nygamla husköpare. När nås räntetoppen och hur länge kommer ”higher for longer” vara gällande?

Pris är vad du betalar, värde vad du får

Berkshire har alltså initierat positioner i tre bostadsutvecklare, där den största positionen har tagits i D. R. Horton. Givet att marknaden får rätt i sin prognos om FED:s kommande ageranden och att det inte blir fler och högre höjningar än de redan prognostiserade handlas dessa tre bostadsutvecklare på många mått mätt, såsom P/E, P/S och EV/EBITDA, billigare än S&P 500 baserat på vad analytiker uppskattat för de kommande tolv månaderna. Utöver detta har samtliga tre bolag mycket starka finanser med låga eller obefintliga skulder, för att inte glömma dess imponerande historik beträffande avkastning på eget kapital mätt i Return on Equity (ROE), Return On Invested Capital (ROIC) samt Return On Capital (ROC).

Buffett har identifierat tre lönsamma, högavkastande bolag med stabila finanser inom en sektor som andra bedömer stå inför en mycket tuff och prövande framtid. Såklart minns många finanskrisen 2008 samt hur den började i bostadsmarknaden och blir således ”fearful”. Detta passar Buffett på att utnyttja, men om han ännu en gång får rätt återstår att se.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

LÄS MER: Stjärnornas bolag går kräftgång - kan tvingas till dålig affär

LÄS MER: Aktien har störtdykt - vd:n om framtiden och vändningen

Marknadsnyheter

Dela med dig