Aktiespararna

Business Sweden: Så länge sträcker sig den globala lågkonjunkturen

Av Finwire/Redaktionen
27 mars 20241 min lästid
Den globala ekonomin befinner sig i en lågkonjunktur och den globala tillväxten väntas bli 2,5 procent i år, skriver Business Sweden i en färsk konjunkturprognos.

"Den rådande globala lågkonjunkturen väntas sträcka sig fram till mitten av året, men sedan vänder det upp igen. I takt med att centralbankerna sänker sina styrräntor kommer den globala tillväxten att ta mer fart och väntas uppgå till 2,9 procent 2025, nära tillväxttakten åren innan pandemin", uppger chefsekonomen Lena Sellgren i rapporten.

Kina och Tyskland dämpar

Svag tillväxt i stora ekonomier såsom Kina och Tyskland dämpar världshandeln. Men det vänder snart menar organisationen.

Fraktkrisen i Röda havet, som tidigare varit mycket omskriven, har hittills spelat en marginell roll.

Den globala ekonomin väntas växa med 2,5 procent i år, ned från 2,7 procent förra året. Nästa år väntas tillväxten bli 2,9 procent. Det är lägre än snittet för 2015-2019 då tillväxten var 3 procent.

Den svenska tillväxten väntas bli 0,5 procent i år och 2,8 procent nästa år. Europa, som är en viktig handelspartner för svenska bolag, väntas växa sin ekonomi med 1 procent i år och 1,9 procent nästa år.

LÄS MER: Svantesson: Satsningar på 16,8 miljarder i vårbudgeten

LÄS MER: KI: Konjunkturen bottnar i år

Marknadsnyheter

Dela med dig