Aktiespararna

Bygg din egen utdelningsportfölj

Av Carl-Henrik Söderberg
6 februari 20187 min lästid
Med en plötslig ränteoro och minskad riskaptit på börsen kan det vara läge att botanisera bland de mer stabila utdelningsbolagen på börsen.

Om du som investerare ogillar börsernas svängningar men ändå väljer att investera i aktier - då du vet att aktier är det tillgångslag som generererar bäst avkastning över tid - kan det då vara läge att botanisera bland de mer stabila utdelningsbolagen på börsen.

Att bygga en investeringsstrategi kring utdelningsaktier passar utmärkt för dig som vill äga aktier mer passivt och låta kapitalet jobba för dig. Ser vi historiskt har utdelning varit en viktig faktor för den totala avkastningen för investerare på lång sikt och givet dagens låga ränteläge (alltjämt) har utdelningar blivit allt viktigare för att förränta det satsade kapitalet

Tajmingaspekten i aktieaffärer är givetvis alltid svår, speciellt när volatiliteten kommit upp så pass kraftigt som den nu gjort på kort tid. Klokt kan då vara att inte gå ”all in” på en gång utan att succesivt bygga på positionerna. För att inte drabbas av att känslorna tar över allt för mycket med irrationella investeringsbesluten till följd kan det även vara en god idé att ha en färdig strategi för hur mycket du ska köpa för vid varje enskilt köptillfälle. Och när du ska köpa. Exempelvis när en aktie kommit ner ex antal procent eller vid förutbestämda datum.

Som långsiktiga utdelningsjagare vill du äga stabila bolag med en god utdelningshistorik. Stabila utdelningsbolag tenderar till att vara välskötta, mindre riskfyllda med en god resultat- och balansräkning och då de nästan aldrig sänker sina utdelningar är det nästintill en garanterad avkastning som tillfaller dig som investerare år efter år.

Värderingsmåttet direktavkastning är vanligt att titta på i dessa sammanhang och räknas ut genom att dividera utdelningen med aktuell aktiekurs. En hög direktavkastning är givetvis mer attraktivt än en låg sådan men att enbart stirra sig blind på en hög direktavkastning vid byggandet av en utdelningsportfölj är en vansklig strategi då risken föreligger att du väljer bolag som inte motsvarar dina krav vad gäller kassaflöden, vinster och finanser. Det är viktigt att komma ihåg att ett bolags utdelning inte är huggen i sten och att det är intjäningsförmågan som styr utdelningen, innebärande att utdelningen kan såklart sänkas om bolaget i fråga börjar gå dåligt.

Viktigt att göra analysen

Därför måste också bolags- och markoanalysen göras. Innehar bolaget en stark marknadsposition, hur ser branschens potential och framtid ut? Gynnas eller missgynnas bolaget av rådande samhällstrender som exempelvis e-handel, en åldrande befolkning, en stark urbaniseringstrend eller det ökade fokus vi ser mot miljö och hållbarhet?

H&M och Ericsson får sägas utgöra fullgoda aktuella exempel där det visat sig vara ”farligt” att enbart stirra sig blind på direktavkastningen utan att se till bolagets räkenskaper, konkurrenssituation och de förändrade strukturella trender som föreligger.

Föreslagen utdelningsportfölj

I den föreslagna utdelningsportföljen ligger fokus på stabilititet och kontinuitet och bolagen som har valts ut har i de flesta fall aldrig sänkt sin utdelning och flertalet av bolagen har även höjt dem flera år i följd. Diversifiering är som vanligt viktigt att tänka på och genom att välja flera olika bolag från flera olika branscher sänks risken i portföljen. Viss konjunkturexponering föreligger även i några av bolagen så portföljen är inte maximalt defensivt tiltad.

Strategin medför visserligen att den totala direktavkastningen i portföljen inte blir lika hög som om vi enbart valt bolag med den högsta direktavkastningen just nu, men vi argumenterar för att över tid så är sannolikheten större att utdelningarna kommer att fortsatta att växa och därför kommer också det sparade kapitalet att växer mer med denna strategi. Dessutom får kurspotentialen anses vara högre bland majoriteten av dessa 10 välmående kvalitetsbolag än om vi satt ihop en portfölj med enbart fokus på högst direktavkastning.

Vi har därför valt ut dessa tio svenska bolag vars stabila intjäning, starka marknadsposition och höga utdelningar gör dem till fullgoda val i vår utdelningsportfölj:

Fastighetsbolagen Castellum och Hufvudstaden är både verksamma inom hyresmarknaden för kommersiella fastigheter. En väldigt stabil bransch och bägge bolagen har sin exponering mot större, växande städer. Med solida kassaflöden har bägge bolagen kunnat dela ut en hel del pengar till sina aktieägare och har nu höjt utdelningen 20 år i rad.

Axfood och ICA är två svenska jättar inom den svenska dagligvaruhandeln. Branschen är väldigt konjunkturokänslig till sin natur (vi måste ju alltid äta) och därmed är intjäningen väldigt pålitlig i basaffären vilket innebär stabila, höga utdelningar för oss investerare. Servettillverkaren Duni kvalar också in i portföljen med sin stabila verksamhet tillsammans med bra finanser och höga utdelningar, som dessutom aldrig har sänkts.

För att få in lite industriexponering i portföljen har vi valt ut Beijer Alma. Ett kvalitetsbolag inom segmentet som med sin starka kassagenerering och låga skuldsättning kan dela ut en hög andel av vinsten till aktieägare. Förra året delas nästan 90 procent av vinsten ut och utdelningen har legat oförändrad eller höjts under de senaste 15 åren.

Tobaksbolaget Swedish Match förtjänar också dem en plats i portföljen med sin defensiva karaktär i verksamheten. I över 20 år har bolaget antingen behållit eller höjt utdelningen.

Telia-aktien liknar alltmer en obligation men tråkigt kan också vara bra. Ett överkapitalerat Telia har också god potential till extrautdelningar flera år framöver.

Även om viss konjunkturrisk föreligger så är Handelsbanken en otroligt välskött bank och sänkte exempelvis inte utdelningen under finanskrisen och den höga direktavkastningen på 5,6 procent lockar.

Sist men inte minst har vi teknikkonsulten Sweco som inte har sänkt sin ordinarie utdelning sedan 1999. Dessutom har extrautdelningar delats ut med jämna mellanrum.


En likaviktad portfölj medför då en genomsnittlig direktavkastning på 4,2 procent.

Spara smart

Dela med dig