Aktiespararna

Byggjättens rädsla: ”Skulle drabba alla”

Av David Flatbacke-Karlsson
20 april 20192 min lästid
Brexitprocessen fortsätter att vara svårlöst. Ett EU-utträde utan avtal på plats vore ett hårt slag, anser småspararfavoritens vd. – Det skulle drabba alla i hela branschen, säger Skanskas koncernchef Anders Danielsson.

Brexit, Storbritanniens förväntade utträde ur EU, har klivit in i en avgörande fas.

Hittills har premiärminister Theresa Mays alla avtalsförslag röstats ned i det brittiska huset.

Den 12 april kommer Storbritannien, förutsatt att ingen överenskommelse med Bryssel görs, att lämna den europeiska unionen utan riktlinjer för fortsatt samarbete.

EU:s chefsförhandlare Michael Barnier uppgav så sent som på tisdagsförmiddagen att en avtalslös brexit nu är ”mycket trolig”, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

SE ÄVEN: Riskkapitalkungen inför viktiga avgörandet: "50–50" (https://old.aktiespararna.se/nyheter/riskkapitalkungen-infor-viktiga-avgorandet-50-50)

”Följer noggrant”

Byggjätten Skanska, med Storbritannien som en viktig del på sin europeiska marknad som står för omkring 22 procent av omsättningen som uppgick till totalt 170 miljarder kronor 2018, räds ovan nämnda scenario.

– Om det blir en brexit utan avtal skulle det drabba alla i hela branschen, säger vd Anders Danielsson till Aktiespararen.

MISSA INTE: Småspararfavoriternas förberedelser för brexit: "Kan öka snabbt" (https://old.aktiespararna.se/nyheter/smaspararfavoriternas-forberedelser-brexit-kan-oka-snabbt)

Anders Danielsson betonar att Skanska verkar på en lokal marknad i Storbritannien.

– Vi köper mycket lokalt där. Vi är hyggligt rustade för en brexit (förutsatt att det blir ett ordnat utträde). Men brexit påverkar kommersiella investerare. Vi följer processen och andra politiska risker noggrant, understryker han.

I Storbritannien bedriver Skanska sin verksamhet i allra främst området runt London och arbetar med både kommersiella fastighets- och infrastrukturprojekt.

YTTERLIGARE LÄSNING: Kopparberg räds inte brexit: "Väl förberett" (https://old.aktiespararna.se/nyheter/kopparbergs-rads-inte-brexit-val-forberett)

Dela med dig