Aktiespararna

Byggjättens trista vinstvarning – aktien rasar

Av Nyhetsbyrån Direkt
13 december 20172 min lästid

NCC vinstvarnar och spår att rörelseresultat för det fjärde kvartalet kommer att bli "nära noll".

Det framgår av ett pressmeddelande från NCC som tidigare i höstas även vinstvarnade för det tredje kvartalet.

Byggbolagets resultat för det fjärde kvartalet kommer att belastas med 315 miljoner kronor avsättningar i bygg- och anläggningsprojekt.

"Denna justering medför att projektportföljen i bygg- och anläggningsverksamheten får en lägre och mer balanserad risk", skriver bolaget.

Resultatet belastas även med 75 miljoner kronor avseende omstruktureringskostnader "för sänkta omkostnader" och för avgångsvederlag till tidigare vd:n Peter Wågström som fick sparken i slutet av oktober.

I en sammanställning från SME Direkt från den 8 november spådde analytikerna i snitt att rörelseresultatet skulle uppgå till 498 miljoner kronor. Snittprognosen innehöll inga engångskostnader och heller inga nedskrivningar.

Nedskrivningarna avser i första hand affärsområdet Infrastructure.

"Omvärderingen av pågående projektportfölj belastar affärsområdets resultat med 260 MSEK i det fjärde kvartalet. 150 MSEK avser väg- och markprojekt och 110 MSEK större anläggningsprojekt. NCC Infrastructure beräknas redovisa ett rörelseresultat om cirka -100 MSEK i det fjärde kvartalet", skriver NCC.

Affärsområde NCC Buildings resultat i det fjärde kvartalet kommer att belastas av avsättningar i byggprojekt om 55 miljoner kronor, vilket främst hänförs till den danska verksamheten. Rörelseresultatet här beräknas uppgå till cirka 200 miljoner kronor under årets sista kvartal.

Affärsområde NCC Industry förväntas redovisa ett rörelseresultat i linje med föregående år i det fjärde kvartalet och NCC Property Development har, som tidigare kommunicerats, inget fastighetsprojekt att resultatavräkna i det fjärde kvartalet. Där blir rörelseresultatet cirka -50 miljoner kronor.

Faller kraftigt

NCC:s aktie, som haft ett motigt 2017, rasar på börsen. Kursen är ned cirka 9 procent vid 11.15-tiden på onsdagen.

Dela med dig