Aktiespararna

Carnegie: Biogaia förtjänar en uppvärdering - köp

Av Elin Hanspers
16 februari 20242 min lästid
Lägre värdering än historiskt skapar bra läge enligt Carnegie.
Carnegie sätter rekommendationen köp på Biogaia, som de menar kombinerar höga marginaler, fin tillväxthistorik och nu även generösa utdelningar.

I sin analys kallar Carnegie Biogaia för ett riktigt kvalitetsbolag med fin tillväxthistorik, hög lönsamhet och goda kassaflöden. De pekar även på att Biogaia de senaste tio åren framgångsrikt expanderat i Nordamerika och Asien.

Generösa extrautdelningar väntar

Vidare pekar Carnegie på att Biogaia i slutet av 2020 tog in kapital i en riktad emission med syfte att göra större förvärv. Bolaget skiftar dock nu fokus mot mindre och mer taktiska förvärv och Biogaia är nu överkapitaliserat med 1,5 miljarder i kassan. Styrelsen har föreslagit att en del av kassan ska delas ut som extrautdelning kommande år.

”Utdelningsförslaget för 2023 på 6,90 kronor per aktie, varav 5 kronor i extrautdelning, motsvarar en direktavkastning på attraktiva 5,%. Vi ser utrymme för en lika generös utdelning även för 2024 och 2025, innan den sannolikt sänks till 5 kronor för räkenskapsåret 2026”, skriver Carnegie.

Trots en fortsatt god utveckling värderas Biogaia lägre än normalt, menar Carnegie, som säger att detta ger ett bra läge och rekommenderar köp med riktkursen 140 kronor. Aktien stängde under torsdagen på 124,60 kronor.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig