Aktiespararna

Carnegie: Attraktiv avkastning för folkaktien - köp

Av Jessika Bouveng
19 april 20241 min lästid
Carnegie ser köpläge i Volvo och en attraktiv direktavkastning.
Latsbilsjätten tillika folkaktien Volvo har mer bränsle i tanken enligt Carnegie Private Banking och banken rekommenderar investerare att slå till.

Volvo kom under onsdagen med en stark rapport där marginaler och vinst var bättre än väntat. Aktien har sedan rapportdagen handlats upp något.

Carnegie Private Banking skriver i en ny analys att banken under en tid haft en positiv syn på aktien och att man alltjämt ser köpläge.

Banken lyfter bland annat att 2023 innebar ett rekordår för aktien sett till lönsamheten och tillväxt och de senaste fem åren har aktiekursen nästintill fördubblats. Med Martin Lundstedt vid rodret sedan 2015 har bolaget dessutom förbättrat lönsamheten i tre av fyra affärsområden.

Ser attraktiv direktavksatning

Carnegie spår att 2024 kan bli ett ”mellan år” för Volvo. Banken räknar med att omsättningen faller med 7% och att det justerade rörelseresultatet tickar nedåt med ungefär 20%. Detta ger en justerad rörelsemarginal på 12,1%.

”Värderingsmultiplarna på årets nedtryckta vinst är samtidigt inte högre än EV/EBIT 8,1x respektive P/E 12,4x” skriver Carnegie och fortsätter:

”I vårt huvudscenario hålls dessutom utdelningen oförändrad vid 16 kronor per aktie de närmaste åren, vilket ger en direktavkastning på attraktiva 5,5 procent”

Carnegie rekommenderar köp med en riktkurs på 360 kronor. Aktien stängde torsdagen på 292 kronor.

LÄS MER: Jan Lindroth: Detta kan fortsätta ge stöd till Volvo-aktien

LÄS MER: Geely vill sälja alla sina B-aktier i Volvo

VolvoMedia och analyshus

Dela med dig