Aktiespararna

Carnegie: Byggbolaget kan bli en bra investering på sikt

Av Elin Hanspers
22 december 20232 min lästid
I en färsk analys skriver Carnegie att NCC-aktien har haft en motig period, men att den kan bli en bra investering på sikt från nuvarande nivåer.

NCC knoppade 2016 av sin bostadsutvecklingsverksamhet, vilket innebär att den kyliga bostadsmarknaden och det kraftigt minskade intresset för nyproducerade bostäder inte blir en lika stor huvudvärk för NCC som för vissa konkurrenter, skriver Carnegie i sin analys.

Carnegie menar vidare att bolaget bör försöka avyttra sina färdigställda Property Development-projekt, men då NCC:s nettoskuldsättning inte är högre än 1,1x, är bolaget inte på något sätt pressat att avyttra projekt i närtid, skriver de.

NCC går sannolikt mot ett 2024 som blir sämre än 2023, menar analyshuset. Detta på grund av den svalare byggkonjunkturen. Analyshuset räknar med att vinsten per aktie faller till 13,40 kronor, vilket ger ett p/e-tal på cirka 9x. Det kan jämföras med NCC:s historiska snittvärdering vid P/E 12x.

”Den kortsiktiga motvinden är i mångt och mycket inprisad i aktiekursen”, skriver Carnegie.

Handlas i nedre delen av det pessimistiska scenariot

Vidare pekar Carnegie på en scenarioanalys med tre olika scenarier som olika riktkursintervall. Vid ett optimistiskt scenario landar analyshuset i en motiverad aktiekurs på 215-293 kronor, medan basscenariot ger en riktkurs på 160-224 kronor och det pessimistiska scenariot ett intervall på 119-172 kronor.

De menar att det är slående att NCC vid sin nuvarande kurs, omkring 120 kronor, handlas i den nedre delen av det pessimistiska intervallet.

”Vid nuvarande kurs är NCC-aktien prissatt för ett väldigt pessimistiskt scenario som inte speglar bolagets underliggande lönsamhetspotential. Dessutom är balansräkningen stark och kan stärkas ytterligare via avyttringar inom Property Development”, skriver Carnegie och rekommenderar köp med riktkurs 140 kronor.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig