Aktiespararna

Banken: Köpläge i aktien - bolaget vänder efter att ha nått botten

Av Jessika Bouveng
24 juni 20242 min lästid
Carnegie tror på en vändning för Ericsson aktien.
Telekomjättens halvårsrapport bör markera en resultatmässig botten för bolaget medan utsikterna för årets andra halva är desto bättre. Detta gör aktien intressant, menar Carnegie Private Banking, som sätter köp på aktien.

Ericsson har sett några tuffa år det senaste med både muthärvor och nedskrivningar och utöver detta har en svag efterfrågan tyngt bolagets lönsamhet.

Carnegie ser dock en hel del ljus i tunneln. I en analys på bankens egen sajt skriver Carnegie att de tror att aktien kommer gynnas av att kinesiska telekomleverantörer som Huawai blivit mer eller mindre utestängda från flera marknader.

”Från bottennivåerna kring 30 procent under 2017 har bruttomarginalen successivt stärkts till 40–45 procent de senaste åren – nivåer som inte skådats på 15 år i Ericsson”, skriver Carnegie i sin analys.

Vidare tror banken att Ericssons räkenskaper från och med det andra halvåret kommer att påverkas positivt av den stora ordern från amerikanska AT&T som aviserades i december i fjol.

”Givet att Ericsson har den högsta bruttomarginalen i Nordamerika ger ökad försäljning där en extra skjuts åt koncernens lönsamhet. Lägg därtill att ledningens omstruktureringsprogram lär synas alltmer i siffrorna under slutet av andra halvåret. Motverkar dessa positiva effekter gör i viss mån en allt starkare svensk krona”, skriver banken.

Attraktiva multiplar

Rapporten för det andra kvartalet tror Carnegie kommer bli svag, men sen kommer det att vända upp.

”På vår prognos för de kommande tolvmånaderna handlas Ericsson till en EV/sales-multipel på 0,9x respektive ett P/E-tal på 9,5x. Den fria kassaflödesyielden är samtidigt över 10 procent. Det är attraktiva multiplar för ett Ericsson som rent operativt står inför en vändning uppåt”, skriver de slutligen.

Carnegies riktkurs för aktier ligger på 77 kronor och aktien stängde förra veckans handel på 63 kronor.

LÄS MER: Investors Ericssonköp öppnar för nya affärer

LÄS MER: Analytikern om Ericsson: Desperat behov att rapportera vinstökning

EricssonMedia och analyshus

Dela med dig