Aktiespararna

Investmentbanken: Rekylen i omsorgsbolaget ett köpläge

Av Elin Hanspers
26 april 20242 min lästid
Efter en betydande svacka är omsorgsbolaget på väg åt rätt håll, menar Carnegie.
Attendos ledning höjer målen och aviserar nya återköp samtidigt som aktien fortfarande är riktigt lågt värderad, skriver Carnegie.

Omsorgsbolaget Attendo hade en flerårig svacka 2019-2022. I en analys skriver Carnegie att bolaget först tyngdes av en alldeles för snabb expansionstakt och dålig publicitet i Finland och att pandemin och inflationsaccelerationen sedan innebar ett högt kostnadstryck. 2023 vände dock utvecklingen och bolaget såg rejält förbättrad lönsamhet i Finland. Carnegie menar att denna medvind kan fortsätta in i 2024.

Carnegie skriver att Attendos första kvartal var starkare än vad investmentbanken räknat med, samtidigt som rapporten inte är anledning för några större förändringar av bankens vinstestimat för koncernen.

Attendo presenterade i samband med rapporten ett nytt mål om att vinsten per aktie 2026 ska överstiga 5,50 kronor, i linje med Carnegies prognoser.

”Enligt Attendos ledning ska målet nås via EBITA-tillväxt på över 10 procent per år samt ytterligare förvärv och återköp av aktier. Vår bild är att målet sannolikt kan nås utan nya förvärv och återköp, vilket innebär potential till höjda vinstprognoser framåt”, skriver de.

Vidare anses Attendo i slutet av 2026 vara nere i en skuldsättningskvot på 0,6x, vilket gör det teoretiskt möjligt att återköpa hela 25-30% av aktierna under 2024-2026.

”Den negativa reaktionen på rapporten tillskriver vi aktiens starka utveckling inför rapporten, varför rekylen bör ses som ett bra köpläge”, skriver Carnegie som vidare menar att värderingen är väldigt attraktiv.

Rekommendationen är köp med riktkurs 65 kronor.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig