Aktiespararna

Carnegie: Tre attraktiva aktier som inte hängt med

Av Elin Hanspers
20 februari 20243 min lästid
Trion anses har omvärderingspotential.
Carnegie Private Bankings diskretionära förvaltningsteam har plockat ut tre eftersläntrare med goda utsikter framöver.

I sin allokeringsstrategi skriver Carnegie Private Banking att flera storbolag haft svårt att hänga med sedan börsbotten hösten 2022. Carnegie Private Bankings diskretionära förvaltningsteam har identifierat tre eftersläntrare som anses ha goda utsikter framöver; Essity, Ericsson och Skanska.

Essity

Vad gäller hygienkoncernen Essity skriver Carnegie att tappat mark sedan den starka inledningen i början av 2023.

”Kvartalsrapporterna har inte övertygat och många investerare är trötta på återkommande besvikelser. Den låga värderingen får dock aktien att se lockande ut”, skriver de.

Carnegie pekar på att bolaget nyligen aviserat försäljningen av Vinda, som stått för en stor del av bolagets vinstvolatilitet. Efter försäljningen ses högre stabilitet i korten tillsammans med ett betydande tillskott av likvida medel. Således bör rabatten mot konkurrenterna kunna minska.

Ericsson

Vad gäller telekomjätten Ericsson pekar Carnegie på bolagets ”fiaskoartade” mångmiljardförvärv av amerikanska Vonage, korruptionsskandaler och en amerikansk telekommarknad under press.

”Men nu anar vi en ljusglimt i tunneln. Förvärvet av Vonage har skrivits ned till hälften, samtidigt som de legala bekymren med myndigheterna borde närma sig slutet. Viktigast är att USA-marknaden förmodligen vänder upp igen efter ett mycket svagt 2023”, skriver de och menar dessutom att AT&T-kontraktet från innan årsskiftet ge intäkterna en skjuts kommande år.

Efter ett kraftigt kursfall är värderingen låg och ganska mycket negativt är enligt Carnegie redan diskonterat. De ser ett potentiellt köptryck om förutsättningarna förbättras.

Skanska

Carnegie pekar på att ränteuppgången har slagit hårt mot bolag inom fastighet och bygg och att även Skanska har drabbats. Bolagets starka balansräkning ses dock ge bolaget fördelen att kunna vänta ut bättre tider.

”Vi ser således Skanska som en potentiell vinnare när röken väl börjar lägga sig i branschen och har ökat i aktien under vintern”, skriver de.

På sikt anses det finnas dolda värden som kan synliggöras samtidigt som utdelningen ses som ”hygglig”. Dock ställer sig Carnegie frågande till om aktien ska ägas långsiktigt.

LÄS MER: Experten om Skanska: "Byggmarginalen kom in starkt"

LÄS MER: Enda ljuspunkten i rapporten - nu väntar magra år för Ericsson

Dela med dig