Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-06-26

Chefsekonomen: Då faller börsen tungt

wysiwyg_image

Alla blickar vänds mot G20-mötet i Osaka i helgen.
Utgången av samtalen om handelsavtalet mellan Donald Trump och Xi Jinping kommer att sätta spår på aktiemarknaderna.
– Om man visar att man har en tydlig ambition om att förhandla lär börserna stiga, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Den alltmer spända tonen mellan USA och Kina och tidigare avbrutna diskussioner om ett så efterlängtat handelsavtal har lett fram till både hot och införande av höjda tullar och svängningar på världens börser.

När Donald Trump och Xi Jinping, stormakternas president respektive ledare, nu väntas mötas i samband med G20-mötet i Japan i helgen spetsar placerarna öronen extra mycket.

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, menar att det finns press på båda länderna att visa tecken på att en fortsatt förhandling ligger i korten.

– Det är tydligt att båda sidor just nu vill hålla ned förväntningarna på konkreta resultat. Det är också värt att komma ihåg att det normalt sett kanske tar sex–sju år att nå fram till ett handelsavtal vilket gör det rimligt att hålla ned förväntningarna och ha tålamod när det gäller handelsöverenskommelser mellan två så stora aktörer, säger han till Aktiespararen.

SE ÄVEN: Malmqvist: Så ska du tänka när börsen skakar

Robert Bergqvist sticker inte under stol med att olika resultat av helgens diskussioner kan ge helt olika effekter på börsen.

– Om USA-Kina lämnar mötet med budskapet att man inte fortsätter att förhandla kommer börserna att falla. Fallet kan bli mer utdraget då prognosmakare lär dra ned sina prognoser för den ekonomiska tillväxten vilket i sin tur får återverkningar på börsbolagens vinster. Om USA-Kina visar att man är beredd att fortsätta förhandla med tydlig ambition att nå ett avtal lär börserna stiga, konstaterar Robert Bergqvist, och fortsätter:

 – Risken är dock att detta lättnadsrally kan bli kortvarigt om ekonomiska data fortsätter att visa konjunkturtrötthet.

”Intressant långsiktigt”

En större risk för ett fullskaligt handelskrig är långtifrån det enda otäcka molnet som cirkulerar på himlen just nu. Oviss brexitturbulens, oro runt Iran och flera tecken på ekonomisk inbromsning i flera nyckelländer är ett par andra.

– Handelskriget är huvudfaktorn att följa men olika indikatorer som visar hur företagens och hushållens framtidstro förändras kommer att vara avgörande faktorer för börsen och kan ge tidig information om hur konsumtions- och investeringstillväxt kan komma att se ut under hösten, understryker Robert Bergqvist.

LÄS OCKSÅ: Analys: En strimma hopp

Hur ska sparare tänka i det aktuella klimatet?

 – Vi har ju som individer olika syn på avkastning och risk. Om man behöver använda sitt sparande i närtid bör man minska sina placeringar i mer riskfyllda tillgångar som till exempel aktier. Har man en långsiktig ambition med sitt sparande är aktier fortfarande ett intressant tillgångsslag.

MISSA INTE: "Avtalslöst brexit allt närmare"

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.