Aktiespararna

Chefsekonomen spår ränteöverraskning

Av David Flatbacke-Karlsson
7 september 20173 min lästid

Trots en starkare konjunktur och stigande inflation verkar Riksbanken låta den omtalade minusräntan leva vidare – ett bra tag till.
Men en förändring kan komma snabbare än väntat.
– Vi tror att en räntehöjning kommer tidigare än vad de säger, säger Swedbanks Anna Breman.

Den ekonomiska utvecklingen ter sig allt bättre – och inflationsmålet på 2 procent är snuddande nära att infrias.

Några planer på att normalisera räntan i närtid har däremot inte den svenska riksbanken.

Men Swedbanks chefsekonom Anna Breman är övertygad om att direktionen kan komma att tänka om i processen gällande en höjning.

”Det vore alldeles för riskabelt”

Den svenska minusräntan, på -0,50 procent, firade nyligen två år. Och fler födelsedagar lär det bli för det omtalade och ifrågasatta fenomenet.

På torsdagen kom det senaste räntebeskedet signerat Riksbanken. Precis som väntat väljer Riksbanken att behålla minusräntan. Trots att inflationen (mätt som KPIF), som Riksbanken har ett 2-procentigt mål på, nådde 2,4 procent i juli. Resultatet slog både prognosen och Riksbankens egen målsättning.

– Det är för tidigt att göra penningpolitiken mindre expansiv, det vore alldeles för riskabelt, säger riksbankschef Stefan Ingves till Nyhetsbyrån Direkt.

Stark utveckling

Den svenska konjunkturen ser också god ut. En BNP-tillväxt på 4 procent noterades i det andra kvartalet. Inflationen har stigit fyra månader i rad. Men Stefan Ingves är tydlig med att Riksbanken inte kan agera innan de andra stora centralbankerna i världen gör det. Vid snabba förändringar skulle nämligen kronan stärkas vilket skulle slå mot inflationsuppgången.

Riksbanken skriver, på sin webbplats, att inflationsökningen beror på tillfälliga faktorer till stora delar. Men utvecklingen gällande inflationen är ändå en sådan som gläder direktionen.

Det är inte aktuellt att höja räntan förrän tidigast i mitten av 2018.

”Köpen av statsobligationer fortsätter under andra halvåret 2017, i enlighet med beslutet i april. Vid slutet av året kommer köpen av statsobligationer totalt att uppgå till 290 miljarder kronor, exklusive återinvesteringar. Förfall och kupongbetalningar återinvesteras tills vidare. Med fortsatt stöd av penningpolitiken väntas KPIF-inflationen vara nära 2 procent de kommande åren”, skriver Riksbanken vidare.

Därför kan det bli en överraskning

Swedbanks chefsekonom Anna Breman tror dock att en räntehöjning kan komma att bli aktuell inom en inte alltför avlägsen framtid.

– Det här var ett väntat besked. Inget som sticker ut förutom att det skriver upp BNP-prognosen kraftigt och inflationsprognosen lite. Men vi tror att en räntehöjning kommer tidigare än vad de säger, säger hon till Expressen.

(Expressen): När då?

– Vi tror på en höjning i april, säger Anna Breman, och nämner de starka BNP-siffrorna som en tänkbar anledning till en ändrad tidsram.

Varför säger då Riksbanken inte att höjningen kanske blir i vår?

– De vill inte att kronan stärks för snabbt, för tidigt.

Dela med dig