Aktiespararna

Chefsstrategen vill ha börsras: ”Det behövs”

Av David Flatbacke-Karlsson
22 oktober 20183 min lästid

Ett större fall kan vara att vänta.
Det skulle inte vara något negativt för aktiemarknaden, menar ansedde experten.
– Det kan vara precis det som behövs, säger Jim Paulsen, chefsstrateg på Leuthold Group, till CNBC.

MISSA INTE: Måndagens nya aktierekar (https://old.aktiespararna.se/nyheter/mandagen-rivstartas-med-nya-aktierekar)

Nyckelindex S&P 500 upplever sin värsta månad på tre år i oktober.

Ställ dock in dig på att det kan bli ännu värre.

– Jag skulle säga att vi kommer att få se en större korrektion än den vi har sett hittills, säger Jim Paulsen, chefsstrateg på Leuthold Group, till CNBC (https://www.cnbc.com/2018/10/20/a-15-percent-correction-is-the-gut-check-the-market-needs-jim-paulsen.html).

En större sättning är dock inget som skrämmer Jim Paulsen nämnvärt.

– Ett ordentligt uppvaknande, som en korrektion på 15 procent, kan vara precis det som behövs för att förlänga ”bullmarknaden” (en marknad i en positiv trend).

LÄS OCKSÅ: DI: ”Hög utdelning – kursfall ger fyndläge” (https://old.aktiespararna.se/nyheter/di-hog-utdelning-kursfall-ger-fyndlage)

”I behov av lägre värderingar”

S&P 500 har backat 6 procent sedan 52-veckorshögsta som noterades i september. Det återstår en bit innan index har tappat 10 procent vilket skulle krävas för att benämna utvecklingen som en korrektion.

Jim Paulsen anser att en nedgång vore sund i och med att den skulle avspegla en marknad i förändring där räntor stiger, vinstutvecklingen är nära att nå sin kulm och den ekonomiska tillväxten kan vara på väg att takta av.

– Vi är i behov av lägre värderingar. Vi måste kunna hantera en annan typ av miljö för att återhämtningen ska kunna fortsätta.

SE ÄVEN: Börsproffsens tips: Maxa aktieportföljen (https://old.aktiespararna.se/nyheter/borsproffsens-tips-maxa-aktieportfoljen)

Ta ett steg tillbaka

Jim Paulsen betonar att det kan vara smart att lägga om sitt synsätt och fokusera mer på att äga en annan typ av aktier än vad investerare kanske har gjort tidigare under uppgångsfasen.

– Jag tror att det är smart att bli mer defensiv, säger Jim Paulsen.

Han varnar för tillväxtaktier, som värderas skyhögt, och tycker att sparare ska satsa mer på tryggare värdeaktier med en stabilare intjäning oavsett vilken fas av konjunkturcykeln som råder. En sådan utveckling bland investerare går redan att se, enligt Jim Paulsen.

– Det här säger väl lite om den framtida tillväxten? Jag tycker att det indikerar att ekonomin kommer att sakta ned mer än vad Wall Street tror, säger han till CNBC.

Dela med dig