Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-06-13

Cherry räknar med tuffare konkurrens

Den svenska spelmarknaden kommer att konsolideras när de nya regleringarna införs, enligt Cherrys vd Anders Holmgren.
Han räknar också med att nya aktörer – som stora mediebolag – kan ge sig in på spelmarknaden.

Spelmarknaden står inför en konsolidering, enligt spelbolaget Cherrys vd Anders Holmgren.

Spelutredningen, som presenterades i våras, föreslår bland annat att spelmarknaden ska regleras genom ett licenssystem som kräver tillstånd.

Cherry var ett av de bolag som presenterades på Småbolagsdagen i Stockholm i veckan, som arrangerades av Redeye och Aktiespararna.

"Mindre bolag riskerar att bli uppslukade"

Anders Holmgren räknar med marknaden kommer att konsolideras när den nya spelskatten väl introduceras i Sverige, men även i andra europeiska länder, till exempel Danmark, som överväger att införa liknande system.

Mindre bolag riskerar att bli uppslukande, enligt Holmgren, som också uppmanade utmanare att sticka ut jämfört med de etablerade bolagens profiler.

Samtidigt underströk Holmgren att det inte nödvändigtvis är de bolag som just nu ligger ”top of mind” som är vinnarna i nya reglerade marknader.

LÄS MER: Småbolagen som stigit över 100 procent

Letar aktivt efter förvärv

I exempelvis Sverige så ”skulle en stor medieaktör kunna ge sig in i branschen då de har en användarbas”.

I samband med presentationen avslöjade Anders Holmgren att Cherry letar aktivt efter möjliga förvärv, rapporterar Finwire. Det handlar bland annat om spelutvecklingsbolag.

Däremot uttryckte hans sig svävande om detaljerna – med undantag för möjlighetet att öka ägandet i Highlight media. Highlight Media är ett spelutvecklingsbolag med inriktning på sportspel.

– Närmsta uppköp eller potentiella uppköp är i Highlight media som vi köpt 25 procent utav men som vi inom 18 månader har rätt att förvärva upp till 51 procent av, säger Holmgren och tillägger:

Den initiala investeringen för 25 procent av aktierna landade på 2,4 miljoner pund vilket är drygt 26 miljoner kr, enligt ett pressmeddelande från Cherry AB.

Företagsgruppen driver bland annat lotterier på nätet, spelutveckling och casinoverksamhet på restauranger och nattklubbar.

MISSA INTE: Gardell: "Volvo kan nå högre än Scania"

"Entreprenörsdriven struktur"

Bolagsstrukturen beskrivs som ”entreprenörsdriven” med fem oberoende dotterbolag, där ComeOn är störst – och står för drygt 70 procent av omsättningen och 75 procent av vinsten i Cherry.

ComeOn kan dessutom visa upp en anmärkningsvärd tillväxttakt på 282 procent för det första kvartalet, jämfört med motsvarande period i fjol.

Bland övriga bolag finns bland annat Yggdrasil som sysslar med spelutveckling och Cherry spelglädje som driver spelbord på klubbar och har 70 procent av den marknaden.

Cherry AB opererar nästan lite likt Berkshire Hathaway då de inte blandar sig i dotterbolagens operativa arbete utan hjälper till med marknadsföring och annat som kan behövas för att kunna stötta dotterbolagen när de går in i en kraftig expansionsfas.

Oskar Krantz

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.