Aktiespararna

Clas Ohlson bommar resultatet - men stadig start på året

Av Finwire/Redaktionen
6 mars 20242 min lästid
Clas Ohlson nästan dubblar rörelseresultatet.
Hemfixarkedjan Clas Ohlson redovisar en ökande omsättning under tredje kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelseresultatet kom nästan att fördubblas.

Omsättningen steg 9,4 procent till 3 233 miljoner kronor (2 954). Den organiska försäljningstillväxten var 12 procent (2). Försäljningen steg i jämförbara enheter med 12 procent, medan tillväxten online var 19 procent till 410 miljoner kronor (343), exklusive Spares-koncernen. Försäljningen är egentligen känd då Clas Ohlson brukar ge månadssiffror kring detta.

Rörelseresultatet blev 422 miljoner kronor (215), med en rörelsemarginal på 13,1 procent (7,3).Det är under analytikernas estimat som i genomsnitt låg på 469 Mkr.

“Försäljningen ökade över samtliga prioriterade produktkategorier och på samtliga marknader”, kommenterar vd Kristofer Tonström.

Stark start på kvartalet

Tonström uppger också att det fjärde kvartalet har inletts bra med en organisk försäljningstillväxt på 19 procent i februari.

“Försäljningsökningen kommer från tillväxt på alla tre marknader och inom samtliga prioriterade produktkategorier. Vi har fortsatt att förnya sortimentet under februari vilket också inneburit att vi fasat ut äldre produkter i högre takt”, säger han.

Clas Ohlson får fler butiker

I rapporten uppges det också att bolaget har åtta butikskontrakt klara för nästa verksamhetsår, och att målet är liksom i år att öppna netto tio nya butiker.

“Samtidigt som vi planerar för fler butiker ser vi också möjligheter att bygga om och modernisera befintliga butiker för att förbättra förutsättningarna för fortsatt försäljningstillväxt”, säger Tonström.

Bruttomarginalen stärktes till 38,4 procent (38,2).

Justerat rörelseresultat blev 425 miljoner kronor (334), med en justerad rörelsemarginal på 13,1 procent (11,3).

Resultatet efter skatt blev 321 miljoner kronor (158), och per aktie 5,07 kronor (2,50).

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.


Dela med dig